Dačić na putu bivšeg šefa Miloševića: San o Velikoj Srbiji i dalje živ

Piše: Haris Ljevo

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ponovo je u kontekstu situacije na Kosovu spomenuo BiH kazavši kako je nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost to isto trebala uraditi i Republika Srpska.

Njegova izjava, koja se može okarakterisati kao udarom na suverenitet Bosne i Hercegovine nije izazvala skoro nikakve reakcije u bh. javnosti, kako kod političara, tako ni kod međunarodnih prestavnika.

Ako je razlog za šutnju taj što Dačić svako malo izjavi nešto slično, onda se može reći kako je reakcija na neki način očekivana, ali ako se radi o tome da Dačića niko ne shvata ozbiljno u njegovim antibosanskim stavovima, onda to može ozbiljno zabrinuti.

Ivica Dačić je nekadašnji portparol Slobodana Miloševića, a sada njegov nasljednik na mjestu predsjednika SPS-a. Kada pogledamo i njegove česte ratnohuškačke izjave, onda možemo vidjeti da je i ideološki nasljednik nekadašnjeg partijskog šefa.

Dačić je prije pet mjeseci u jednom televizijskom nastupu pohvalno govorio o Miloševiću pozivajući građane Beograda da glasaju za SPS na lokalnim izborima, pa i tada nije previše reakcija. Jedna od rijetkih novinarski i javnih ličnosti u Srbiji koja ne šuti na Dačićeve opasne izjave je Snežana Čongradin.

Novinarka i kolumnistica beogradskog lista Danas žestoko je tada reagovala na Dačićeve izjave i hvalospjeve bivšem srbijanskom diktatoru, kojeg je samo smrt spasila od presude za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

– Kada Ivica Dačić kaže da ko je volio Slobodana Miloševića, najvećeg političkog zločinca u novijoj svjetskoj historiji, treba da glasa za Socijalističku partiju Srbije na beogradskim izborima, postavlja se pitanje da li je lider socijalista lud ili samo nevjerovatno pokvaren i bezobrazan – smatra Čongradin.

Prije toga, ministar vanjskih poslova Srbije također je šokirao javnost kazavši da nije stavljena tačka na probleme na Balkanu i da su konflikti između balkanskih zemalja mogući sve dok postoje uzroci tih problema.

Kada nešto ovako izjavi bivši portparol najvećeg krivca za ratove devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije Slobodana Miloševića, onda zaista možemo, makar malo, biti zabrinuti za situaciju u regiji.

Desna ruka Miloševića Ivica Dačić, očito je iz njegovih izjava, frustriran je što njegov nekadašnji šef nije uspio ostvariti san o Velikoj Srbiji, pa je na ovaj nači, valjda, želio poručiti kako ne treba do kraja isključiti mogućnost da on jednog dana, ako bi se za to stvorili preduslovi, krene u završetak projekta.

– Da li su otklonjeni problemi zbog kojih su izbili ratovi na Balkanu? Nisu. Ovo je samo intermeco između nekih novih sukoba, ne zbog Srba, već zbog neriješenih pitanja na Balkanu. Ako velike sile to ne shvataju, one prave problem, vrtit ćemo se u krug – kazao je Dačić.

Dačić , potpuno identično nekadašnjem partijskom šefu, za sve probleme s kojima se Srbija suočava na vanjskom planu okrivljuje velike sile poput Francuske, Velike Britanije i SAD-a, a da pri tome nijednog trenutka nema ni ni zrno samokritičnosti iako on lično, kao i njegova partija, već skoro 30 godina, uz male prekide, utiču u donošenju svih najvažnijih odluka na domaćoj i vanjskopolitičkoj sceni Srbije.

Priča o intermecu između nekih novih sukoba najbolje pokazuje da se Dačić, njegov SPS, kao i dominantna politička scena Srbije, nisu skoro nimalo odmakli od mračnih devedesetih godina. Posljednja Dačićeva izjava o tome da je i RS trebala proglasiti nezavisnost kada i Kosovo, najbolja je potvrda toga.

Ivica Dačić nije glup čovjek i vrlo dobro zna da između RS-a i Kosova nema nikakvih dodirnih tačaka, te da se ta dva pitanja ne mogu nikako porediti. To što Dačić upoređuje Kosovo i RS, samo pokazuje njegove želje i ambicije za stvaranjem Velike Srbije.

Kao utjeha protivnicima Dačićeve politike ostaje činjenica da je svaki pokušaj prekrajanja granica na ovim prostorima završio neuspješno, a njegovi kreatori iza rešetaka.

 

(nap.ba)