Akademik Duraković pojasnio svoj alarmantni javni apel, poziv na buđenje i akciju : Situacija je dramatična! Daj Bože da griješim

Nakon što je objavio javni apel, poziv na buđenje i akciju, akademik Esad Duraković  u razgovoru za politicki.ba pojasnio je šta ga je motiviralo za ovakav istup.

“Samo glup, tup i zlonamjeran neće vidjeti kuda sve ovo čemu sada svjedočimo – vodi”, kaže on na početku razgovora.

Ističe i da je zapanjen izostankom reakcije bilo koga, kako u međunarodnoj zajednici, tako i političara i javnosti u Bosni i Hercegovini na izjavu Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, da je na Brdu kod Kranja, postigao izuzetno visok stepen saglasnosti oko BiH.

“Oni su, kaže Vučić, 90-posto saglasni oko BiH.

Šta to znači?

Dogovaraju se na Samitu Evropska unija – zapadni Balkan.

I svi šute!

Zašto!?

Bosna i Hercegovina je bila međunarodno priznata kada su nas, 1992. godine, napale de facto tri države. Zapad je na to odgovorio embargom na naoružavanje. Prekršeno je jedno od temeljnih načela- da žrtva ima pravo da se brani.

A nama su oduzeli to pravo.

Kada smo se mi odbranili, uspravili se, kada su naši momci u patikama bili pred vratima pobjedu nad 4. evrpskom armijom po konvencionalnom naoružanju, nama su zabranili da oslobađamo svoju zemlju! Zaprijetili su nam da će nas bombardirati. Zamislite! Mi smo pred oslobađanjem svoje krvlju natopljene države, a oni nam prijete NATO-udarima.

I onda, teritoriju gdje je po brojnim međunarodnim presudama počinjen genocid nad nama, dali su onima koji su taj zločin i počinili”, govori Duraković dalje.

On se pita – da li su to, kao i ova šutnja – evropske i zapadne vrijednosti?

“To je sramno!

Sramna je ova šutnja međunarodne zajednice.

Plaši i ova naša šutnja. Političara. Javnosti. Pa eto i te “akademske zajednice”.

Entitet RS funkcionira kao država, a blokirali su nam državu. I sada trebaju još samo formalno proglasiti otcjepljenje.

Situacija je dramatična. A bojim se da niko ovdje – od političara, javnosti,  “akademske zajednice”…  nismo svjesni šta se radi.

Daj Bože da griješim!

Daj Bože i da pretjerujem.

Ali, ne mogu šutjeti i nijemo pratiti šta se dešava.

Ne mogu šutjeti pred činjenicu da se nas pokušava žrtvovati globalnoj islamofobiji.

Ja sam reagirao!”, zaključuje Duraković.

(kliker.info)