Bivši borci i učesnici Marša mira odali počast Kapetanu Hajri

U povodu obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice danas su se u Nezuku okupili preživjeli pripadnici bivše 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Pripadnici bivše 28. divizije i učesnici Marša mira 2015 posjetili su spomen-obilježje komadanta 1. Teočanske brigade Hajrudina Mešića koji je poginuo 30. oktobra 1992. kada je sa svojim Teočanskim lavovima iz Nezuka pokušao napraviti proboj ka Kamenici, a kasnije i Srebrenici, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Učenjem Fatihe odali su počast nastradalom komandantu. Posthumno mu je dodijeljen Zlatni ljiljan, odlikovan je i policijskom Medaljom za hrabrost. Također i posthumno je proglašen herojem oslobodilačkog rata te unaprijeđen u čin brigadnog generala.

U Nezuku je bio i Zulfo Salihović, predsjednik pododbora Preživjeli koji je kazao da se ne smije šutjeti o Srebrenici, da se mora pričati, i da se zločinci moraju dovesti pred lice pravde.

Prisutnima su se obratili učesnici proboja u julu 1995, načelnik opštine Sapna Ismet Omerović, ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Fahrudin Skopljak, premijer TK-a Bego Gutić, predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Organizatori Marša mira 2015 su pozvali sve učesnike da se poštuju kodeks ponašanja kako bi sve proteklo u najboljem redu i miru.

(oslobodjenje.ba)