Baćevac: SDA je nudila NiP-u zajednički nastup u Janji, odbili su

Na rezultate posljednjih izbora za Savjet mjesne zajednice Janja reagirao je Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda RS-a i podpredsjednik Regionalnog odbora SDA Srednje Podrinje.

“Izbor samo jednog Bošnjaka među ukupno devet članova Savjeta mjesne zajednice Janja direktna je posljedica razjedinjenosti Bošnjaka i političke kratkovidosti pojedinih političkih opcija koje se deklarišu kao probosanske. Činjenica da stranka Narod i pravda nakon ovih rezultata slavi svoj uspjeh jer su se približili SDA po broju osvojenih glasova, a ne prepoznaju poraz Bošnjaka u Janji, pokazuje da im je stranka mnogo važnija od naroda”, navodi Baćevac.

Kako ističe u saopćenju za javnost, jedina “pobjeda” koju je Narod i pravda ostvarila svojom politikom koja je usmjerena isključivo protiv SDA jeste pobjeda srpske liste.

“Podsjetit ću da smo Narodu i pravdi uputili poziv da napravimo zajedničku listu koja bi sasvim sigurno omogućila izbor većine Bošnjaka u Savjet mjesne zajednice. Oni su taj poziv odbili, izabravši stranački interes ispred interesa naroda. Žalosno je i zabrinjavajuće da nakon Novog Travnika, gdje su omogućili pobjedu kandidatu HDZ-a BiH, te Jajca, gdje je malo nedostajalo da učine istu štetu, ali i Velike Kladuše i Mostara, Narod i pravda nije naučila lekciju već im je mržnja prema SDA i dalje važnija od naroda i države. Sa posljedicama takve kratkovide politike ćemo živjeti mi, Bošnjaci u Janji, a ne rukovodstvo Naroda i pravde iz Sarajeva, kojima je jedini politički program borba protiv SDA, a ne interesi Janje, Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine”, navodi Baćevac u saopćenju.