Učešće Srbije u ratu u BiH bilo je medijsko, finansijsko, logističko i vojno, a Srbija je osuđena pred stalnim Međunarodnim sudom zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida. Ta politika i danas je na snazi

blank

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je danas da neće biti zaborava za one koji su odgovorni za rat u Bosni i Hercegovini i ocenio da društvo u Srbiji i vladajuća politika do danas nisu raskinuli sa nacionalističkom idejom koja je pre četvrt veka i dovela do najvećeg ratnog sukoba u Evropi posle Drugog svetskog rata.

“Srbija je, u vreme početka rata u BiH, pod vlašću Slobodana Miloševića, dala odlučujući doprinos sukobima. Nesumnjive teritorijalne pretenzije velikog dela intelektualne, a onda i političke elite Srbije prema Bosni, u to vreme nisu prikrivane. Učešće Srbije u ratu u BiH bilo je medijsko, finansijsko, logističko i vojno”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost povodom 25. godišnjice početka rata u BiH.

Dodao je da je rat u BiH bio “jezgro Miloševićevog velikodržavnog projekta”, koje je rezultiralo time da je Srbija osuđena pred stalnim Međunarodnim sudom zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida.

“LSV će se beskompromisno i u budućnosti boriti protiv svih onih koji šire mržnju i podstiču nove sukobe na Balkanu. Ali, jednakom snagom ćemo se zalagati i za negovanje kulture sećanja na ratove iz devedesetih godina, čiji smo svedoci i često nemi saučesnici i sami bili. Ako smo borbu protiv rata u Bosni izgubili, bitku protiv zaborava na taj strašni sukob ne smemo”, poručio je Čanak.

On je podsetio da je nakon međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, 6. aprila 1992, Sarajevo stavljeno pod opsadu srpskih snaga koja je trajala 1.475 dana, što opsadu glavnog grada BiH čini jednom od najdužih u modernoj istoriji.

“Tokom opsade Sarajeva ubijeno je više od 11.000 ljudi i 1.601 dete. U čitavoj Bosni i Hercegovini ubijeno je tokom sukoba blizu 100.000 ljudi, a oko dva miliona raseljeno iz svojih domova. Dejtonski sporazum zaustavio je 1995. rat koji je kulminirao genocidom u Srebrenici u julu iste godine. Ipak, pokazaće se da Dejtonski sporazum nije i adekvatan okvir za izgradnju mira u BiH. Nefunkcionalnost države uz neskrivene separatističke težnje Milorada Dodika, čine Bosnu do danas najosetljivijim delom Balkana i mogućim izvorištem novog sukoba”, naveo je Nenad Čanak.

 

(Autonomija)