Piše: A. Aljović

Bivši komandant 5. korpusa Armije RBiH general Atif Dudaković uhapšen je jutros rano u Bihaću, zbog optužbe za ratne zločine tokom rata u BiH.

Hapšenje su izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Na ulicama Bihaća od jutros su jake policijske snage. Osim komandanta 5. korpusa uhapšeno je još 11 ili 12 bivših pripadnika Armije RBiH. Tužilaštvo i SIPA u javnost izlaze sa različitim informacijama.

Jedan od bliskih saradnika Dudakovića Patriji je rekao da je „general sinoć bio na ljekarskim pretragama. Njegovo zdravlje je ozbiljno narušeno. Ljekari su tražili da ga hospitaliziraju, ali je on to odbio. Otišao je kući na svoju ruku. Sljedećeg jutra je uhapšen“.

Dudaković je uhapšen tri dana pred prvomajske praznike. Njegov advokat Asim Crnalić rekao je za Patriju da se nada kako praznici neće utjecati na to da Tužilaštvo odugovlači sa odlukama.

Praksa bh. tužilaštava je takva da neke od najvećih funkcionera u zemlji hapsi spektakularno „i uz punu policijsku spremu“, iako su osumnjičeni sve vrijeme dostupni pravosuđu. To bi se moglo okarakterisati kao namjerno ponižavanje ljudskog bića i vrsta pritiska kao uobičajenog metoda tužilaštva. Tužilaštva u BiH ne nude dokaze i činjenice, već silu i igrokaz.

Takvi postupci bh. pravosuđa dodatno podižu međunacionalne tenzije u zemlji. Dudaković je 23 godine dostupan bh. pravosuđu, koliko je prošlo od rata u BiH. U medijima je više puta govorio da je spreman sarađivati sa pravosuđem, jer je siguran u svoju nevinost.

Jadanaest bivših pripadnika HVO-a iz Orašja uhapšeni su 17. marta 2017., uoči najvećih katoličkih vjerskih blagdana Svih svetih i Dušnog dana. I ovi uhapšeni bili su također sve vrijeme nakon rata dostupni bh. pravosuđu.

Takva praksa pravosuđa utemeljena je mnogo prije posljednjih hapšenja. Šesnaest godina ranije, hapšenje u slučaju „Pogorelica“ 2002. također je izvedeno dan uoči 1. maja. Uhapšeni su danima držani u neizvjesnosti. Eksperti iz oblasti sigurnosti će reći da se radi o poznatim metodama psihološke torture nad uhapšenim. Uhapšeni u ovom slučaju su oslobođeni na sudu svih optužbi.

Spektakl oko hapšenja Dudakovića i pozivanje na više od četiri stotine svjedoka u tom predmetu također govore da će Tužilaštvo predmet pokušati izgurati nasilu.

Govori se i o tome da je moguća tužiteljica u slučaju Dudaković kćerka visokog funkcionera SNSD-a. Zbog čega glavni tužilac nije tražio izuzeće te tužiteljice iz predmeta Dudaković? Zbog čega Tužilaštvo dozvoljava da se suprotnoj strani otvara mogućnost sumnje u cijeli proces.

Ako je u Dudakovićevom ratnom putu bilo zločina, zbog čega se na potez Tužilaštva čekalo 23 godine.

 

(nap.ba)