Piše: Dragan Bursać

Predlažem da se u narednom izbornom ciklusu uvede tombola umjesto izbora. Prvo, niko neće biti prevaren, a drugo, mnogo je jeftinije. Što znači bubanj, u bubanj kinder jaja sa imenima kandidata od opštine, preko kantona do entiteta i države, pa koga izvučemo. I znate šta, kako god da se završi, gore od ovog sad ne može!

Izložio sam par puta svoju izbornu teoriju pa ću je ponoviti još jednom u zvaničnoj, pisanoj formi. Svima je poznato da smo izmjenama Izbornog zakona u BiH, a koje je baš u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit dobili jedno veliko NIŠTA. Zapravo, nije to ni ništa, dobili smo postizbornu konfuziju kakva se ne pamti od rata na ovamo.

Glasanje u magli

Do zadnjeg časa se nije znalo (niti se još uvijek zna, a izbori su bili prije dva mjeseca) koliki broj delegata je potreban za pojedine nacionale klubove, ko su ti delegati, kako se biraju, kakve su kvote i procenti i iz kojih partija oni dolaze, mobiliše li ih samo kvota ili snaga glasova ili pak kanton ili entitet… Magla jedna neopisiva!

U ionako prekomplikovanom izbornom sistemu u BiH, gdje je nacionalno uvijek ispred ljudskog i građanskog, komplikacija je otišla toliko daleko da ni ljudi iz CIK-a (Centralne izborne komisije) nisu posve sigurni kako, kad i zbog čega implementirati baš te i takve izborne rezultate.

Dakle, imamo slučaj, a imali smo ih i imaćemo ih još, kad doslovno lutrija, preciznije kuglice, one žute iz kinder jajeta, odluče ko će naredne četiri godine participirati u izvršnoj vlasti moje zemlje.

Da vas podsjetim, 7. decembra ove godine, famozna CIK-ova lutrija konačno je i završena, a izvučeno CIK-ovo kinder jaje je pokazalo – SDA će imati 13 delegata u Domu naroda FBiH. Time će SDA jedina iz Kluba Bošnjaka moći predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH. A moglo je biti i drugačije da je izvučeno kinder jaje za Osmorku.

Najjednostavnije rečeno, u situacijama kad je jednak broj glasova za dvije oportune opcije, po novom Izbornom zakonu dešava se – da, tombola.

Da, dobro ste pročitali

Ovo pokazuje koliko su nametnute Šmitove odluke nakaradne, ali i otvara čitav jedan novi horizont mogućnosti, koji ću vam opisati u daljem tekstu, a tiče se nečeg u čemu će BiH biti, po svemu sudeći, pionir.

Kad je bal, neka je izborni maskenbal

Nakon što sam saznao na koji način se primjenjuje novi Izborni zakon, dakle uz pomoć tombole i kinder jaja, napisao sam ukratko ovo:

Znači, predlažem da se do kraja implementira Šmitov Izborni zakon i da se u narednom izbornom ciklusu uvede tombola, odnosno lutrija umjesto glasačkog procesa.

Prvo, niko neće biti prevaren, a drugo, mnogo je jeftinije od izbora. Što znači bubanj, u bubanj i kinder jaja sa imenima kandidata od opštine, preko kantona do entiteta i države. Napisati uz kandidata funkciju koju bi obavljao i stranku (ako je to uopšte važno) u kojoj je isti. Uz bubanj može hostesa, host ili visoki predstavnik, nebitno je.

Ovim se briše bilo kakva mogućnost postizborne manipulacije, jer se na koncu sve svodi na sreću (naravno treba obratiti pažnju oko mahinacija sa tombolom ili teškim ili zagrijanim kuglicama, ali bih to prepustio kockarskim profesionalcima. Ionako nam je kockarsko-kladioničarski sektor najjači i najprofesionalniji u regionu. Drugo, još važnije građani mogu da se u nedjeljno oktobarsko popodne okupe oko TV-a i potpuno rasterećeni promatraju izbornu tombolu, bez teških riječi i zle krvi.

Treće, a bitno je za kladioničarski profesionalni lobi, građani mogu, prije samih rezultata, da se klade u kladionicama ko će biti izvučen, ili čak da kupe tikete od državne lutrije – nešto kao politički loto. Onda mogu popunjavati tikete sa sretno izvučenim političarkama i političarima, a mogu nešto i zaraditi ako imaju sreće pa pogode.

Da ponovim, bubanj da se čuva u trezoru po nadzorom specijalaca. Izvlačenje je, kažem, prve oktobarske nedjelje 2024. za lokalne izbore, preciznije za tombolu na lokalu. Rezultati se priznaju odmah u realnom vremenu, a kandidati počinju obnašati funkcije sedam dana nakon izvlačenja iz bubnja. I ćao zdravo!

Za sve one koji misle da sam neozbiljan

-Za sve vas koji mislite da sam neozbiljan, pogledati pod – Trenutno postizborno stanje u državi.

-Za sve vas koji mislite da sam neozbiljan pogledati pod Šmitove odluke, koje se svode ili na preglasavanje ili na pomenutu tombolu.

-Za sve vas koji mislite da sam neozbiljan, zapitajte sa da li je ozbiljnije ono što sad gledate i to za ogromne novce koje baš vi dajete u izbornom procesu.

-Za sve vas koji mislite da sam neozbiljan, razmislite da li je moguća bilo kakva promjena bez tombole, pošto nam demokratija ne ide i svodi se na repetitivnu tiraniju istih ljudi.

-Za sve vas koji mislite da sam neozbiljan, pogledajte političare, kojima su nazivi parija ili ideološki interesi, a pogotovo interesi naroda jedna smiješna, neozbiljna pišurija, koju mijenjaju kao fudbaler čarape.

(Za okladu, recite mi najnoviji pun naziv Dodikove parije, ali bez guglanja, jer i Dodiku je nebitno, pa što bi vama bilo bitno)

E sad, pamet u glavu pa u nabavku kvalitetnih kinder jaja, koja se ne mogu grijati ili hladiti, pa zbaviti bubanj, hosta, hostesu i seksualno neutralno biće zarad džender senzitivnosti, pa pred male ekrane; onda imena svih željnih vlasti na papiriće, pa u kinder jaja i veselo.

I znate šta, kako god da se završi, gore od ovog sad ne može! Kad je bal, neka bude maskenbal. Poštenije je!

(Autonomija.info)