Nad bošnjačkom djecom u RS-u se provodi diskriminacija u obrazovanju

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić ocijenio je da su problemi u oblasti obrazovanja u RS-u proteklih godina kulminirali, došavši do granice institucionalnog kršenja osnovnih ljudskih prava nesrpskog stanovništva u tom entitetu.

Salkić je stoga podržao inicijativu američke ambasadorice Maureen Elizabeth Cormack za uspostavljanje jedinstvenih planova i programa u obrazovanju na nivou cijele BiH.

Komentirajući to što je potpredsjednik RS-a, a bivši ministar prosvjete i kulture RS-a, Anton Kasipović rekao ranije da Bosni i Hercegovini ne treba jedinstven obrazovni sistem, Salkić je u pisanoj izjavi naveo da se posljednjih godina nad nesrpskim stanovništvom u bh. entitetu RS provodi pravi aparthejd u obrazovnom sistemu.

– U Konjević Polju i Vrbanjcima djeca čak i ne pohađaju nastavu jer nemaju pravo na bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta. Pokušavali smo riješiti to pitanje, ali vlasti RS-a uporno istrajavju na kršenju osnovnih ljudskih prava, kao što je pravo na maternji jezik, odbacujući naše prijeloge i zahtjeve. A o saradnji među entitetima da i ne govorimo – rekao je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Prijedlog američke ambasadorice Maureen Elizabeth Cormack, da je neophodno doći do jedinstvenih planova i programa na nivou cijele BiH, došao je, smatra, kao logičan odgovor na dugogodišnju diskriminaciju koja se provodi u obrazovnom sistemu u RS.

– Na ovaj način manjinski narodi dobili bi mogućnost na cijeloj teritoriji BiH da se njihova osnovna ljudska prava poštuju. Apsolutno podržavam ovu inicijativu, vjerujući da će ona omogućiti da se pravo na jezik, nacionalnu grupu predmeta i slobodu izražavanja, poštuje na cijeloj teritoriji BiH, kazao je Salkić.

Potpredsjednik RS-a pozvao je Antona Kasipovića da spriječi kršenja prava djece na maternji jezik u školama RS.

Istakao je da su svi dosadašnji pokušaji razgovora sa predstavnicima Vlade bili bezuspješni, te da se diskriminacija u obrazovnom sistemu RS-a generira upravo iz resornog ministarstva, koje stvara takav ambijent, u kojem obični građani imaju dojam da je multietničko društvo nemoguće.

(Vijesti.ba)