Bijeljinski povratnici: Jedan od posljednjih koraka ka stvaranju ‘Velike Srbije’

Svi su oduševljeni idejom da se svi Srbi skupe pod jednu zastavu, drugim riječima – da se skupe na jednoj teritoriji, kaže predsjednik BZK Preporod Bijeljina – Jusuf Trbić.

U Bijeljini, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, čelnici Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska obilježili su Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Prisustvovao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i zvaničnici SNSD-a na najvišim pozicijama u entitetskoj i vlasti na nivou BiH.

Za obilježavanje tog dana izabran je, prije dvije godine, 15. septembar jer je tog dana 1918. probijen Solunski front i jer je srpska vojska, kako ističu organizatori, izvojevala jednu od najvećih pobjeda.

Predsjednik Vučić poručio je da će Srbija nastaviti da izdvaja sredstva za realizaciju projekata u entitetu RS, te da je obezbijedila 100 miliona eura za sufinansiranje dionice autoputa Bijeljina – Rača.

Predstavnici povratnika u Bijeljinu kažu kako nisu iznenađeni održavanjem ove manifestacije jer, kako navode, u tom dijelu BiH već dugo je na snazi negiranje države ali i prava građana koji ne pripadaju većinskom narodu.