Smanji broj Bošnjaka u RS-u po cijenu države: Kako je propao popis stanovništva?!

Ako pola države unaprijed ne priznaje ono što će priopćiti državna Agencija za statistiku, onda slijedi i zaključak – popis stanovništva je propao… Nevažeći je i za domaću i za inozemnu upotrebu

Izvor: Dnevni list/Autor: M.Osmović

U listopadu 2013. godine završen je 15-dnevni popis stanovništva u BiH, službeni rezultati, kako najavljuje Agencija za statistiku BiH bit će objavljeni u zakonskom roku 1. srpnja, ali ostat će otvoreno pitanje što će država od tih podataka. Vlasti Republike Srpske već su priopćile da za njih i taj entitet rezultati nisu relevantni i da ih ne priznaju.

Curenje podataka

Ako pola države unaprijed ne priznaje ono što će priopćiti državna Agencija za statistiku, onda slijedi i zaključak – popis stanovništva je propao. Državne i vlasti Federacije mogu baratati s podacima, ali za Republiku Srpsku oni nisu prihvatljivi, drugim riječima nevažeći su i za domaću i za inozemnu upotrebu.
Nije teško dokučiti kakve će to posljedice ostaviti po državu pogotovo što je BiH u veljači predala aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji, a jedan od glavnih uvjeta za njeno prihvaćanje su rezultati popisa.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i član Predsjedništva BiHMladen Ivanić dogovorili su se da ne prihvate rezultate uz jednoglasan zaključak – to je i stav cijelog tog entiteta!
Nisu stali na tome nego su dodatno zakuhali – zatražili su da Republički zavod za statistiku RS objavi svoje rezultate popisa stanovnika, stanova i domaćinstava. Otvoreno je pitanje otkud Republici Srpskoj podaci za sebe ako je popis bio državnog karaktera i ako su sve popisnice službeni dokumenti koji su pohranjeni i kojima nitko nema pristupa osim ovlaštenih iz Agencije za statistiku BiH i koje je dozvolio njihovo curenje?

Osim toga, Dodik i Ivanić su zatražili da se predstavnici RS-a povuku iz Agencije za statistiku kako ne bi dali legitimitet rezultatima popisa.
Nikakve dvojbe nema da će to državu dovesti u dodatnu političku i svaku drugu vrstu krize, a socijalne i ekonomske reforme gurnuti u stranu. Ni činjenica da su međunarodni eksperti i Eurostat dali za pravo Agenciji da objavi rezultate popisa ništa ne znači Dodiku i Ivaniću koji su prekinuli s međusobnim neprijateljstvom i posljednjih mjeseci zajednički povlače sve poteze na državnoj razini.
Kako saznajemo, neće biti nikakvo iznenađenje ako član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon što Agencija za statistiku BiH 1. srpnja objavi rezultate pokrene proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, zapravo pokrene postupak pred Ustavnim sudom BiH. Na izvjestan način on je to i najavio.

Razlozi sporenja

Ključ sporenja je 196.000 popisanih osoba, odnosno da li su svi oni stalni stanovnici BiH. Radi se o ljudima koji se školuju ili privremeno rade u inozemstvu. Na kojim su adresama sve te osobe zvanično se ne zna, a neslužbeno se priča da je među njima uvjerljivo najviše Bošnjaka koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj. I tu se, po nekim mišljenjima, dolazi do suštine –  nepriznavanjem rezultata popisa, vlasti Republike Srpske hoće da smanje broj Bošnjaka na svojoj teritoriji.

Razlog je jasan, a otvoreno ga je priopćio Ivanić:
–  Popis stanovništva je političko pitanje zato što u ustavima stoji odrednica po kojoj sastavi vlada entiteta zavise od posljednjeg popisa, dakle koliko će biti ministara iz kojeg naroda zavisi od toga. Popis je postao politička tema i zato što u pet zakona imate dodatnu referencu na rezultate zadnjeg popisa.
Iz Eurostata i Europske unije priopćili su da je po svim međunarodnim standardima popis stanovništva tehničko pitanje i da je potpuno nebitno koliko ima Bošnjaka, Hrvata i Srba. Ovdje su, međutim, političari tehničko pitanje pretvorili u prvorazredno političko dovodeći u pitanje i budućnostdržave.
Ivanić ostaje pri stavu da je u Predsjedništvu BiH preglasan, da su ga prevarile kolege Bakir Izetbegović i Dragan Čović jer su prekršili dogovor da se rok za objavu rezultata popisa prolongira do 31. prosinca.
Istovremeno je njima dvojici, ali i svim građanima poslao „poruku za budućnost“:
„Ako me u Predsjedništvu budu preglasavali, ja ću pokretati proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i nastavit ćemo tako. Dakle, pozicija Republike Srpske je sigurna“.
Nakon ovoga ostaje potpuno nejasno kako će Predsjedništvo BiH dalje funkcionirati i koliko je uopće njegovim članovima bitno hoće li se BiH primaći Europskoj uniji i NATO savezu ili će ostati u statusu quo koji, kako stvari stoje strankama na vlasti i njihovim šefovima najviše odgovara.

 

 

(depo.ba)