Mensur Peljto je uhapšen i osumnjičen da je nekoga išamarao, pripadnika četničke formacije u trenutku kada je branio svoje mjesto Gluhakovac, a agresori i Crvene beretke su vodile hiljade Brčaka u koncentracioni logor gdje su ubijani i mučeni, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Faruk Balijagić, advokat Mensura Peljte, bivšeg profesionalnog boksera i uglednog Brčaka.

Peljtu je danas u Sarajevu uhapsila specijalna jedinica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na čijem je čelu Jovica Mirosavljević zvani „Chetnics“ i to pod optužbom za ratni zločin.

Balijagić kaže da je nalog izdalo Tužilaštvo Brčko Distrikta, ali da optužbe protiv njegovog klijenta nemaju nikakvog osnova.

– Sramotno je ovo što se događa. Ne može sumnja na šamar biti ratni zločin. Stavlja mu se na teret zločin protiv ratnih zarobljenika – kaže Balijagić.

No, uprkos tome SIPA kojom još uvijek rukovodi Goran Zubac, sa potvrđenom optužnicom za nesavjestan rad u službi je uhapsila Peljtu. Balijagić prvo želi pojasniti okolnosti događaja koji se vežu za Peljtino hapšenje.

– Treba znati da je te ’92 godine, u Brčko ubačena specijalna jedinica od 120 pripadnika Crvenih beretki pod direktnom upravom Frenkija Simatovića i Ace Vasiljevića. Pored njih tu su bili brčanski Srbi, policajci i drugi koji su ušli u rezervni sastav te jedinice. Ona je trebala građane sprovesti u logor Luka. Ali, pošto ta jedinica nije mogla sve građane prebaciti u Luku gdje će biti poklani i mučeni i pobijeni, pozvana je četnička jedinica iz Bijeljine koja je baš išla u Mjesnu zajednicu Gluhakovac odakle je Mensur Peljto – kaže Balijagić.

Prema njegovim riječima, njegov klijent je postavio odbranu svog naselja i htio spriječiti njihovo odvođenje u logor.

– Kada je Ramo Alomerović ubio četničkog vojvodu iz Bijeljine došlo je do panike i Peljto se tereti da je tada išamarao nekog od pripadnika četničke formacije. Ljudi koji su pobili 7.000 nesrba u logoru Luka nisu još odgovarali. Tadašnje vojvode danas šetaju po Brčkom oni su biznismeni, a Peljto koji je spasio i zaustavio četnike osumnjičen je – kaže Balijagić.

Na pitanje da li Zubac zbog suđenja koje mu slijedi, ovakvim akcijama želi obesmisliti rad državne policijske agencije i pravosuđa, Balijagić ne želi odgovoriti. No rekao je sljedeće:

– Kako ja komentarišem to što Zubac još nije uhapšen? Mogu vam reći da je od neovisnog pravosuđa međunarodna zajednica napravila monstruma koji je totalno u funkciji vladajućih političkih oligarhija.

Peljto će sutra u 11 sati biti sproveden kod tužitelja te će se znati da li će biti zatražen pritvor, piše Patria.

 

(nap.ba)