Državni vrh Srbije na strani ratnih zločinaca protiv mladih za ljudska prava

Piše: Haris Ljevo

Brojne domaće i strane nevladine organizacije upozoravaju na to da se srbijanski državni vrh još uvijek nije odrekao politike koja je devedesetih godina dovela do ratova na prostoru bivše Jugoslavije, kao i genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i drugi zvaničnici negiraju takve navode.

Međutim, stvarno stanje na terenu ih svakodnevno demantuje. Najbolji dokaz toga je da nijedan skup nevladinih organizacija koje se ne slažu s  velikosrpskom politikom ne može proteći bez jakih mjera osiguranja.

Na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga promovisano je nekoliko knjiga čiji su autori ratni zločinci poput generala Nebojše Pavkovića, a čije izdavanje je podržalo ministarstvo odbrane Srbije. U Srbiji nije poželjno biti protiv promocija knjiga ratnih zločinaca. Najbolji primjer je presuda protiv mladih aktivista koju je izrekao Apelacioni sud.

Prekršajni apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je osam aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava osuđeno za kršenje javnog reda i mira tokom tribine Srpske napredne stranke u Beški, na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin. Osuđeni aktivisti i aktivistkinje, kako se navodi u saopštenju Inicijative, podnijet će ustavnu žalbu zbog kršenja prava na pravično suđenje i slobode izražavanja, a u krajnjem slučaju, najavljuju obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava, prenosi Insajder.

– Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih nikada neće pristati na političku stvarnost u kojoj su mirovni aktivisti i branitelji ljudskih prava ušutkani, a ratni zločinci zaštićeni ili slavljeni od strane cjelokupnog državnog aparata – predsjednika, Vlade, tužilaštva, sudova i lokalnih samouprava – navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava povodom potvrđivanja osuđujuće presude.

Prema njihovom mišljenju, ova presuda samo je potvrdila izjave zvaničnika Srpske napredne stranke, prije svega predsjednika Vučića, ali i ministra policije Nebojše Stefanovića, koji su neposredno nakon događaja utvrdili da se radi o kršenju Zakona o javnom redu i miru.

– Predsjednik države, ministar policije, predsjednik opštine otvoreno su stali u odbranu Šljivančanina i osudili Inicijativine aktiviste u svojim izjavama. Tužilaštvo i prekršajni sud nastavili su zadatim putem – dodaje Inicijativa.

Dodaju i da je će ova presuda biti samo jedan od povoda da se u četvrtak od 18 sati okupe na platou između zgrade Predsjedništva i Starog dvora.

– Dok sa naslovne strane provladinog tabloida Šljivančanin poziva na rat, Inicijativa će nastaviti da glasno govori o potrebi da izgradimo iskreni, trajni mir sa našim susjedima. Protiv državne podrške ratnim zločincima, ratnog huškanja, politizovanog sudstva i represije nad aktivistima za ljudska prava ćemo stati u četvrtak u 18 sati na mjestu odakle se na mir poziva posljednjih 27 godina – na platou između zgrade Predsjedništva i Starog dvora – navodi Inicijativa u svom saopštenju.

Podsjetimo, sredinom januara prošle godine, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava prekinuli su tribinu vladajuće Srpske napredne stranke na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin.

Na početku obraćanja Šljivančanina, aktivisti Inicijative razvili su transparent s natpisom „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“. Ovaj potez aktivista izazvao je reakciju publike, a na video snimku koji je portalu Insajder dostavila Inicijativa mladih, moglo se vidjeti da su aktivisti Inicijative grubo izgurani iz sale.

Nakon toga, prema svjedočenjima aktivista Inicijative, ispred prostorija gdje se održavao skup “krupni mladići” su ih tukli i šutirali i oštetili im automobil, o čemu postoje medicinski izvještaji.

Svih devet aktivista Inicijative mladih za ljudska prava koji su bili na tribini SNS-a policiji je dalo izjavu i do detalja ispričalo šta im se te noći dogodilo, dok je troje njih odlučilo da podnese i krivične prijave protiv N.N. lica zbog nasilničkog ponašanja na tribini i nakon nje, krivičnog djela povreda ravnopravnosti i prinude. Uprkos izjavama koje su aktivisti Inicijative dali policiji u Beški i prepoznavanja pojedinaca koji su ih tukli, Tužilaštvo je odlučilo da krivičnu prijavu odbaci.

Odmah nakon incidenta u Beškoj, uslijedile su reakcije SNS-a i najviših predstavnika vlasti koji su aktiviste Inicijative proglasili „huliganima“ koje bi trebalo „privesti pravdi“, a njihova poruka da bi trebalo da se čuje glas žrtava, a ne zločinaca proglašena je „fašističkim ispadom pojedinaca“.

Predstavnici organizatora ove tribine tvrdili su čak i da su aktivisti Inicijative sami sebi razlupali kola. Nekoliko dana kasnije grupa ljudi izlijepila je vrata kancelarije ove organizacije porukama izdajnici i Soroševi plaćenici.

Krajem prošle godine javnost je saznala da je Tužilaštvo iz Stare Pazove podnijelo prekršajne prijave protiv aktivistkinja i aktivista Inicijative mladih za ljudska prava zbog protesta na tribini, da bi po ovoj prijavi prvostepena osuđujuća presuda stigla početkom avgusta kojom su aktivisti osuđeni na kaznu od 50.000 dinara.

Današnja presuda potvrdila je ovu osuđujuću presudu i ponovo otvorila pitanje sistema vrijednosti za koji se zalaže država u kojoj ratni zločinci govore na tribinama vladajuće stranke, drže predavanja u Vojnoj akademiji ili njihovu knjigu izdaje Ministarstvo odbrane.

Sve ovo je pokazatelj da je zvanična Srbija danas skoro na istom mjestu na kojem je bila i prije rušenja režima Slobodana Miloševića. Državni vrh u javnosti priča o ulasku Srbije u EU, ali u praksi obavlja ulogu advokata ratnih zločinaca.

 

(nap.ba)