Centar za kulturu Semberija Bijeljina odlučio je otkazati, odnosno praktično zabraniti, najavljenu promociju knjige Razaranje Bosne autora Jusufa Trbića koju je izdalo Udruženja BZK Preporod zbog, kako su naveli u saopćenju objavljenom u lokalnim medijima, “velike uznemirenosti javnosti”.

Pisac, prozaista, novinar, istraživač, prijeratni direktor Radio Bijeljina već decenijama se bavi istraživanjem ratnih zločina i svoj poratni život praktično je posvetio Preporodu i tome da veo zaborava ne pokrije istinu o najstrašnijim zlodjelima na sjeveroistoku naše zemlje.

Lov na knjige

“Zabrana knjige u Bijeljini označava kulminaciju nacionalističke euforije koja je zahvatila ovaj dio BiH. To je zabrana imena, etničke pripadnosti, zabrana građanskog društva, ravnopravnosti, demokratije i slobode misli. Zabraniti knjigu koju niko od inicijatora nije ni vidio, ni pročitao, jer, navodno, uznemirava građane, to je poruka svima koji nisu Srbi, a žive u manjem entitetu – da za njih tu nema mjesta”, kaže Trbić za portal Radiosarajevo.ba

Bijeljinska BZK Preporod, dodaje, imala je dvadesetak promocija knjiga u prostorijama Centra za kulturu, među njima su bile i knjige o ratnim zločinima, i nikad do sad nije bilo ni najmanjeg problema.

“Ovo što se sad dogodilo, to je slika uzavrelog, militantnog nacionalizma koji više ne zna za granice. Knjiga o kojoj se radi, Razaranje Bosne, zbirka je znanstveno- političkih eseja, i nema nikakve veze s Bijeljinom i ratnim događajima. Za nas koji živimo u RS-u ostaje pitanje: šta je sljedeće? I ima li mjesta ovdje za druge i drugačije, za one koji ne misle kao vladajuća većina?”, upitao se Trbić.

U saopćenju koje su objavili lokalni mediji iz Centra za kulturu naveli su da je razlog “velika uznemirenost javnosti, udruženja proisteklih iz proteklog rata, i udruženja izbjeglih i raseljenih lica” koji su iskazali svoje negodovanje i nezadovoljstvo zbog najavljene promocije knjige u organizaciji Udruženja BZK “Preporod” Bijeljina”.

“Odlučili smo da otkažemo zahtjev po kojem je najavljena promocija trebala biti održana u prostorijama Centra za kulturu. Na osnovu navedenih okolnosti, smatramo da je to najbolje rješenje u ovom trenutku”, dodaje se u saopćenju.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i bivši predsjednik BZK Preporod, prof. dr. Senadin Lavić ističe da je nedopustivo da u 21. stoljeću ratne militarne formacije zabranjuju pisanje i promoviranje knjiga u Bosni.

“Ovih dana u Bijeljini je zabranjena promocija knjige Razaranje Bosne autora Jusufa Trbića. Zabrana promoviranja ove knjige je mirnodopski napad na Bosnu i njezine ljude, ali prije svega to je pokušaj da se onemogući pojavljivanje istine ili saznanje o onome šta se dešavalo ili šta se trenutno dešava u Bosni i nekoj njezinoj regiji. Gotovo da je nevjerovatno i ljudskom umu nepojmljivo da neke ratne udruge u Bijeljini, ‘Panteri’ i slične ratne forme, zabranjuju javnu promociju knjige i stvaraju u javnosti animozitet prema autoru koji strpljivo i na osnovi provjerenih fakata, dakle, argumentirano i provjerljivo, ispisuje vrijedne stranice ljudske racionalnosti”, ističe profesor Lavić.

blank

“Razdvajanje svjetla od tame”

Rad Jusufa Trbića iz Bijeljine, kao predsjednika BZK Preporod i kao pisca nekoliko važnih knjiga, u postratnoj atmosferi doprinosio je kulturi mira i “razdvajanju svjetla od tame”.

“Odnosno svjedočenju istine i uspostavljanju odnosa među ljudima na osnovama znanja o događajima koji su stvorili veliku povijesnu agoniju u Bosni zarad nekih hegemonijskih velikodržavnih projekata iz 19. stoljeća. Trbićevi eseji pokazuju zrelog i pronicljivog pisca koji vlada aktualnim problemskim pitanjima i teorijskim otklonima koji nam pomažu da razumijemo u kakvom se neredu nalazimo”, istakao je Lavić.

O ratnim zločinima se, kako je dodao, mora govoriti, ali i o aktualnim političkim procesima u kojima i dalje žive opasne ratne tendencije, totalitarizam i jednoumlje.

“Jusuf Trbić svojim savjesnim i odgovornim spisateljskim radom zadnjih dvadesetak godina daje veliki doprinos razumijevanju međuljudskih sudbina, a posebno povijesnih događaja u Semberiji i Bijeljini koji su rezultat ideologije nacionalizma i velikodržavlja zbog koji su neki ljudi pravili nepojmljive zločine”, zaključio je Lavić.