Nastavak kultiurocida u Bijeljini i Bosni i Hercegovini.

Institut za istraživanje genocida Kanada najoštrije osuđuje nastavak kulturocida u Bijeljini koji se ogleda u zabrani promocije knjige “Razaranje Bosne”, autora Jusufa Trbića.

Nedopustivo je da u 21. stoljeću se zabranjuje pisanje i promovisanje knjiga o Bosni i Hercegovini. U Bijeljini je zabranjena promocija knjige “Razaranje Bosne” autora Jusufa Trbića, člana Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada. Zabrana promoviranja ove knjige je mirnodopska agresija na Bosnu i Hercegovinu, na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, na sve istinske bosanskohercegovačke građane.

Cilj ove zabrane je revizija historijskih, naučnih i sudskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini sa konačnim ciljem izjednačavanja zločinca i žrtve, što je jasno zacrtao Memorandum II Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Na kontinuiranu dehumanizaciju žrtava genocida i ponižavanje istine, pravde, nepoštovanje presuda međunarodnih i nacionalnih sudova, nepoštovanje međunarodne pravde, nepoštovanje rezolucija Ujedinjenih Nacija, rezolucija i deklaracija o genocidu u Srebrenici parlamenata više od 50 država i na kraju na sramno ponižavanje države Bosne i Hercegovine, mi nećemo odgovoriti šutnjom i pasivnošću.

Mi nećemo šutiti sve dok se Bosna i Hercegovina ne oslobodi takvih koji zabranjuju promocije knjkiga. Jer sa bosanskom državom kao temeljnom vrijednosti evropske i svjetske identitetske baštine ne može se pogađati i trgovati. Sa istinom, pravdom, presudama međunarodnih i nacionalnih sudova ne može se pogađati i trgovati.

One se moraju samo realizovati. To mora biti jasno braniteljima promocije knjige, koji nisu dostojni imena i časti zemlje i države Bosne i Hercegovine, i dostojni časti duša nevino ubijenih žrtava koji su dali svoj živote za zemlju i državu Bosnu i Hercegovinu.

Institute For Genocide