Šta se slavi 9. januara: Manje plaće, najniže penzije, odlazak mladih, pad nataliteta, ogroman dug …

Entitetska vlast u RS najavljuje najveću proslavu 9. januara do sada. Kažu, biće proslava kakvu RS ne pamti.

Najavljuju se stotine učesnika.“Imaćemo paradu koja do sada nije bila viđena u RS“, najavio je prvi policajac RS-a Dragan Lukač. Njima je baš do parada, nisu propustili ni zadnju ispred Skupštine RS zbog smanjenja plaća. Možda će na paradu i oni iz pravosuđa, obrazovanja, uprave … nema razloga da to propuste, i oni su bili na istoj zajedno sa policijom.

Možda povedu i svoju djecu, barem onu koja su ostala u RS. Trebali bi. Da se solidarišu. Poslije bi se, u luksuznom restoranu Gorice Dodik, mogla služiti večera ljubavi. Ipak restoran naziva „Agape“  upućuje na to,  naziv je to za “stari običaj u ranom hrišćanstvu, trpezu za kojom nije bilo razlike između sirotinje i bogataša, gospodara i robova, …” .

Može i na veresiju, solidarno, ipak su svi zajedno u istom belaju. Svaki stanovnik RS duguje 3.900 KM, a ukupni dug je veći od 5 milijardi KM. Biće to i bolje, Vlada je  „Planom pozajmljivanja ” u narednoj godini predvidjela i nova zaduženja, najmanje 569 miliona KM.

Pa šta je to, poručuju zdravstveni radnici manjeg entiteta. Ukupan dug u samo u zdravstvenom sektoru  je, zaključno s krajem 2015. godine, premašio  milijardu KM. Prošla godina tek treba da se zbroji, biće to i bolje. I oni će na paradu, svi u bijelim mantilima. U bolnicama će ostati samo neophodan broj osoblja za hitne slučajeve, uz izuzetak osoblja u porodilištima. Tamo neće biti dežura, jer podaci su ohrabrujući  – Republika Srpska je za deceniju i po ostala bez čak 49.000 ljudi, na osnovu razlike između broja rođenih i umrlih. Od 2002. godine u RS nije zabilježen pozitivan prirodni priraštaj.

Pa šta, zato broj penzionera raste. Njih je 256 hiljada, a trend rasta govori da će taj broj u narednih pet godina biti i znatno veći. Penzija je ipak “obećana zemlja“, svaki mjesec  340 KM u prosjeku.

A mladi, sretno onima koji su otišli, neka ide i onih 62 posto koji u raznim istraživanjima izražavaju želju da odu. I logično je da mladi ljudi najviše bježe iz “prosperitetnijeg dijela BIH“.

Ovakvu Republiku Srpsku, kako reče njen predsjednik u novogodišnjoj čestitci,  danas niko ne može osporiti.

I zato će ovaj 9. januar biti proslavljen pompeznije i spektakularnije nego ijedan ranije.

 

(vijesti.ba)