U subotu svečano otvaranje Atik džamije u Bijeljini

U subotu, 16. avgusta, u Bijeljini će svečano biti otvorena Sultan Sulejmanova Atik džamije, inače, najveća i najstarija džamija u tom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Emir Musli, predsjednik Medžlisa iz Bijeljine, za AA je izjavio da će se pod nazivom “Svitanje Sultan Sulejmanove Atik džamije” održani niz aktivnosti povodom svečanosti otvaranja džamije koja se nalazi u samom centru Bijeljine.

“U srijedu iza ikindije-namaza svečano je otvorena izložba fotografija grada Bijeljine i džamija u tom gradu gdje su posjetioci mogli vidjeti i fotografije srušenih bijeljinskih džamija. U četvrtak u 20.00 sati će biti prikazan film o obnovi bijeljinskih džamija”, rekao je Musli.

Dodaje kako će svečano otvorenje džamije biti održano u subotu kada se očekuje dolazak velikog broja gostiju.

“U petak poslije akšam-namaza je planiran mevlud. U subotu je svečano otvorenje Atik džamije koje počinje u 11.30 sati. Na otvorenju očekujemo i dolazak reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, ambasadora Turske u BiH, veliki broj zvaničnika”, kazao je Musli.

Napominje kako su već održali razgovore sa zvaničnicima policije dodajući kako se nada da će sve proći u najboljem redu.

Podsjeća da je obnova džamije, koja je srušena u martu 1993.,  počela 2002. godine, a proglašena je i nacionalnim spomenikom BiH.

“Uobnovi džamije su učestvovali mnogi pojedinci, udruženja i institucije. Izdvojio bih rahmetli Hasana Talovića koji je za izgradnju džamije donirao 100.000 KM svoje ušteđevine. Izgradnju su podržali još i Rijaset IZ BiH, državno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, Opština Bijeljina i mnoge druge institucije. Osim toga, izgradnju džamije su pomogli i komšije Srbi iz Bijeljine pojedinačnim donacijama”, kazao je predsjednik Medžlisa iz Bijeljine.

Atik džamija je najstarija džamija u Bijeljini. Spominje se u pisanima izvorima ime tadašnjeg vladara sultana Sulejmana Veličanstvenog, po njemu i je i nazvana kao Carska džamija.

Džamije i turbe su 13. marta 1993. godine srušeni, a materijal je u cijelosti odnesen sa prostora džamijske cjeline. Već 2003. godine su iskopani ostaci temelja stare džamije u toku iskopu za temelje nove džamije.

 

(bijeljina.org)