Obamina administracija uvela je finansijske sankcije lideru bosanskih Srba zbog ometanja mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH prije dvije decenije, objavljeno je u New York Timesu, piše “N1“.

Brojni mediji prenijeli su vijest o uvođenju sankcija predsjedniku entiteta Republika Srpska. NY Times naglašava da je Dodik prijetnja suverentitetu BiH te da nije poštovao Ustavni sud BiH.

Miloradu Dodiku, predsjednik Republike Srpske koja je dio Bosne i Hercegovine, Ministarstvo finansija SAD-a je uvelo sankcije Dodiku zbog prijetnji nacionalnom suverenitetu i protivljenju odlukama Ustavnog suda BiH.

“Visoki zvaničnik John Smith u utorak je naglasio da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine i evropskim integracijama BiH. Dodiku je blokirana sva imovina u SAD-u, a Amerikancima je zabranjeno poslovanje s njim”, piše NY Times.

Financial Times: Dodik prkosi Ustavnom sudu

Američka vlada je nametnula sankcije Miloradu Dodiku optužujući ga za opstrukciju mirovnog sporazuma nakon upozorenja da nekoliko bivših jugoslovenskih zemalja rizikuje da ‘klizne natrag u nasilne u sukobe’.

Ministarstvo finansija SAD-a naglasilo je kako je Dodik izazvao sankcije zbog prkošenja Ustavnom sudu BiH ‘čime se narušava vladavina prava i opstruira Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan brutalan 4-godišnji rat u BiH’.

“Dodik je u entitetu u kome dominiraju Srbi u Bosni, prkosio sudu zbog organizovanja ilegalnog referenduma o Danu RS”, piše FT.

Financial Times se osvrnuo i na prošlosedmičnu paradu s oružanim snagama kroz centar Banjaluke.

“Dodik je ponovio svoje obećanje da održi referendum o otcjepljenju RS od BiH.”

Analitičari upozoravaju, Reuters piše i o odbijanju vize
Svojim izjavama Milorad Dodik otvara ‘Pandorinu kutiju’, smatraju analitičari.

“On rizikuje povratak nasilja u etnički podijeljenoj zemlji, 25 godina nakon izbijanja rata koji je odnio više od 100.000 života. Dodik je izjavio za domaće medije kako su američke sankcije ‘očajan potez’ odlazeće administracije u SAD-u te dodao kako očekuje da će sankcije biti ukinute kada predsjedničku funkciju preuzme Donald Trump”, navodi se.

Reuters ponavlja kako su sankcije uvedene zbog nepoštivanja Ustavnog suda BiH i nepoštivanje Dejtonskog sporazuma i aktivno ometanje napora da se isti sprovodi.

“Dodik poziva na nezavisnost Republike Srpske, doveo je u pitanje legitimitet pravosuđa, prijetio da će održati referendum o statusu sudskog sistema, kao i povući vojnike Republike Srpske iz jedinstvene vojske u zemlji.”

Reuters piše i o odbijanju vize Dodiku za SAD.

“Kako se ispostavilo poziv je bio za privatni bal pod pokroviteljstvom vjerske i konzervativne skupine”, piše Reuters i navodi izjavu zvaničnika SAD-a: “Nametanje sankcija nemaju nikakve veze sa zahtjevom za vizu.”

 

(haber.ba)