Ovo je još jedan u nizu incidenata koji se dešavaju nad i u blizini džamija na području Grada Bijeljine.

Skandalozan snimak iz Bijeljine širi se društvenim mrežama, a na sninku se navodno mogu vidjeti i čuti kadeti fudbalskog kluba Zvijezda 09, od kojih je jedan urinirao na Dašnica džamiju. U komentarima se navodi da su odvratnom činu prethodile provokacije bošnjačkoj djeci u klubu.

Uz pogrdne riječi i psovke ˝svega muslimanskog˝, može se čuti komentar osobe koja je snimala, a koja, očigledno uživajući u skrnavljenju vjerskog objekta, kaže:˝Neka si je zalio.”

Ovo je tek jedan u nizu incidenata koji se dešavaju nad i u blizini džamija na području Grada Bijeljine.

U Janji, nekada najvećem povratničkom mjestu Bošnjaka u bh. entitet Republika srpska, 2016. godine, u noći sa šestog na sedmi januar , pucano je iz vatrenog oružja na Atik džamiju, kada su oštećena stakla. Da je pucano na janjarsku džamiju, vjernici su saznali kada su ujutru došli da klanjaju sabah-namaz. Tada su uočili polupana stakla i četiri rupe od metaka na zidovima džamije.

Drugi oružani incident desio se sedmog januara prošle godine, u vrijeme dok su vjernici izlazili iz džamije. I ovaj se incident dogodio u vrijeme pravoslavnog Božića. Kolona automobila se kretala kroz Janju, a zatim se kratko zaustavila i osoba iz jednog vozila ispalila je hitac. Pripadnici Policijske stanice Janja radom na terenu utvrdili su da je vozilom iz kojeg je pucano upravljao M. Z., koji je kasnije dobrovoljno predao gasni pištolj.

Osim vršenja nužde i oružanih incidenata, u proteklim je godinama prijavljeno nekoliko verbalnih prijetnji i uvreda upućenih pokrivenim vjernicama.

Reakciju Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina na sporni video možete pročitati u nastavku teksta.

MIZ Bijeljina nakon skrnavljenja džamije: Očekujemo da policija utvrdi ko su počinitelji

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina snimak će predati Policijskoj upravi u Bijeljini, od kojih se očekuje da se što prije pronađu i sankcionišu odgovorne osobe.

Na društvenoj mreži Facebook, u petak 13. januara 2023. godine, pojavio se snimak skrnavljenja Dašnica džamije u Bijeljini, nakon čega su se oglasili iz Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bijeljina, najoštrije osuđujujući ovaj čin i pozivajući nadležne da ga istraže, odgovorne sankcionišu te poduzmu mjere da se ovakvi postupci ne ponove.

Naime, na snimku su nepoznate osobe oskrnavile Dašnica džamiju koja je u fazi obnove. Uz neprimjeren čin, izrečene su i psovke upućene muslimanima.

blank
Dašnica džamija

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina snimak će predati Policijskoj upravi u Bijeljini, od kojih se očekuje da se što prije pronađu i sankcionišu odgovorne osobe.

˝Ovo što je učinjeno vrijeđa sve nas i ovo nije prvi slučaj kojim se vrijeđaju i ismijavaju vjerska osjećanja Bošnjaka muslimana u Bijeljini i Janji. Zbog toga ćemo tražiti od policije da ispita ovaj slučaj i utvrdi ko su počinitelji ovog nedjela˝, kaže Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Osudi ovog čina pridružio se i Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina.

˝Mučno je gledati to što je učinjeno i objavljeno u javnom prostoru, pogotovo što se, izgleda, radi o mladim ljudima. Policija bi trebalo da utvrdi ko su počinitelji, to je ono što svi očekujemo˝,  kazao je Gradaščević.

(stav.ba)