Piše: Jusuf Trbić

Ovogodišnje “Ljetne večeri” u Janji, četrnaeste po redu, obogatile su ljetnu sezonu na osobit način. U lijepi  gradić na obali Drine sliju se u ove sparne dane rijeke ljudi, dolaze Janjarci koji žive i rade u inostranstvu, ali dolaze i njihovi gosti i prijatelji, i u zraku se osjeća ona posebna atmosfera susreta prijatelja koji se nisu dugo vidjeli. Kulturna manifestacija “Ljetne večeri” svemu tome dodaje ono što vazda nedostaje ovakvim malim mjestima – priliku da se vidi i čuje ono čega nema često. Od samog početka, prije 14 godina, “Ljetne večeri” su ponudile različite kulturne događaje – promocije knjiga, političke, medicinske i književne tribine, koncerte duhovne muzike, razgovore, pozorišne predstave, dokumentarne filmove, folklor, sevdalinku, sve ono što se u Janji rijetko vidi. I sve se događa u Domu kulture, u kojem radi i jedina javna biblioteka – biblioteka “Preporoda”, na ljetnoj pozornici, u velikoj ili maloj sali, uvijek pred mnogo posjetilaca. Kroz Janju su za sve ove godine prošli mnogi poznati kulturni stvaraoci, od Nedžada Ibrišimovića do Šime Ešića, i svi su odatle ponijeli lijepe uspomene. Treba li reći da se sve odvija u političkoj i društvenoj atmosferi koja nije posebno naklonjena ni Bošnjacima, ni njihovoj kuilturi, što se posebno odnosi na entitetsku vlast. Opštinska, to jest gradska vlast, svake godine pomaže finansijski ovu manifestaciju, koju je ovoga puta, u ime gradonačelnika i gradske uprave, otvorio gradski menadžer Miloš Stevanović.

Ogovodišnje Ljetne večerri bile su kraće nego obično, trajale su sedam dana, ali s bogatim sadržajem. Potvrđuje to već i kratak pregled onoga što se dešavalo. Otvaranje je prošlo u znaku BKUD-a “Mula Alija Sadiković” i njihovih gostiju iz Srebrenika. Zatim su slijedile dvije pozorišne predstave, jedna za djecu, druga za odrasle, u velikoj sali Doma kulture, a nakon toga je održano književno-filmsko veče, na kojem su promovisane dvije knjige – drugo, prošireno i dopunjeno izdanje knjige “Čuvari vremena” Jusufa Trbića i zbirke pjesama iz zaostavštine Mustafe Grabčanovića, pod naslovom “Kad budem cvijet ili trn”.  Uz to je predstavljena i gošća – književnica Melida Travančić iz Tešnja, koja je predstavila četiri svoje knjige, a posjetioci su imali priliku da vide i dokumentarni film “ Dova za domovinu”, autora Halida Rifatbegovića, koji je takođe bio gost na ovoj tribini.

Nakon toga je koncert imao popularni mladi pjevač Armin Muzaferija, a povodom 8. avgusta – Dana mjesne zajednice Janja, organizovano je tradicionalno druženje na obali Drine, u toku dana, a uveče je održana medicinska tribina, predavači su bili dr. Emina Pargan i dr. Halid Husanović. Najzad, brojni posjetioci su  u velikoj sali prisustvovali političkoj tribini, na kojoj su govorili Samir Baćevac, delegat u Domu naroda Skupštine RS, i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS. Za sve to vrijeme bila su otvorena i dva štanda, na jednom su mogli da se kupe ručni radovi janjarskih žena, u tradicionalnom stilu, a na drugom je bila rasprodaja knjiga, u organizaciji BZK “Preporod” Bijeljina-Janja. Prihod od prodatih knjiga biće iskorišten za kupovinu novih izdanja za janjarsku biblioteku.

Reklo bi se : dovoljno da se građanima ponude neki novi sadržaji i da oni, koji dođu, ponesu lijepe uspomene. I više od toga : da se domaći ljudi, koji žive daleko od zavičaja, vrate ponovo i da nikad ne zaborave ko su i odakle su.