Zbog Dražinog trga, nikad u rodnu Bijeljinu

Hrvatski ilustrator i dizajner Mirko Ilić, jedan od osnivača hrvatske kultne strip skupine “Novi kvadrat”, danas svjetski poznati ilustrator i dizajner koji sada živi i radi u New Yorku, gostovao je u Ljubljani sa svojom zbirkom “Antimasonski plakati”, kolekcijom originalnih nacističkih plakata s propagandnim porukama protiv masona i Židova, te rekao da neće otići u rodnu Bijeljinu dok je tamo trg ratnog zločinca Draže Mihailovića

Mirko Ilić je u Ljubljani održao i predavanje “Simboli mržnje” o današnjoj neonacističkoj ikonografiji. Na sličnim predavanjima koje je imao u Beogradu i u Tuzli, bili su prisutni načelnici policije, dok ga je u Zagrebu nazvao Zdravko Mamić, zamolivši ga da predavanje poslušaju mladi igrači Dinama, ispričao je Ilić u razgovoru za slovenačku televiziju.

Dodao je da države znaju gurati glavu u pijesak kad se događaju nacionalistički ispadi, pojavljuju simbolika ili govor mržnje, što je čest slučaj i na sportskim događajima.

Ilić, koji je rođen 1956. u Bijeljini, kazao je da odavno nije posjetio taj grad, a razlog je to što je jedan trg u njemu nazvan po Draži Mihailoviću.

Ne zanima me posjeta gradu koji se ponosi time što je jedan trg nazvao po ratnom zločincu, nije važno da li po Draži ili Hitleru. To je žalosno i jadno. Bosanci imaju dobru poslovicu: budala se ponosi onim čega se pametni stide – dodao je Ilić.

 

(e-novine.com)