Danas je u bijeljinskom centru za kulturu održana konferencija za štampu povodom dvadesetpetogodišnjce aprilskih događaja u Bijeljini. Konferenciju za medije su organizovali Medžlis islamske zajednice Bijeljina, OO SDA Bijeljine-Janja, Udruženje logoraša Bijeljina-Janja i BZK “Preporod” Bijeljina-Janja. Ove četiri organizacije su izdale i zajedničko saopštenje za medije, koje prenosimo u cijelosti:

 

SAOPŠTENJE

 

            Mi, Bošnjaci Bijeljine i Janje, zahtijevamo od lokalne vlasti i pravosuđa, prije svega Okružnog tužilašva, da konačno počnu otkrivati istinu o događajima iz aprila 1992. godine i kasnije, koji su rezultirali ubijanjem i protjerivanjem civila, pljačkanjem, odvođenjem u koncentracioni logor i na prinudni rad, rušenjem vjerskih objekata i nizom drugih zločina koji do danas nisu ni objelodanjeni, ni kažnjeni. Svjedoci smo da se, u ovo vrijeme,  već godinama, u režiji opštinske boračke organizacije, obilježava nekakav Dan odbrane i oslobođenja Bijeljine, ali, osim laži, nismo nikada čuli : od koga su to navodni branitelji odbranili grad, kad i sami kažu da tada nije stradao ni jedan borac, ni na jednoj, ni na drugoj strani, o čemu svjedoči i spisak ubijenih, koji je objavio tadašnji Krizni štab SDS-a. Svi smo mi svjedoci da su zločine počinili pripadnici specijalne policijske jedinice iz Srbije, pod komandom Željka Ražnatovića Arkana, kojima su pomagali domaći sljedbenici Radovana Karadžića, i da su  ubijani ili odvođeni u smrt samo civili, i to pred svjedocima. Hoće li neko konačno objasniti šta su arkanovci radili u Bijeljini, ko ih je pozvao i doveo i pod čijom su komandom bili? Opšinska vlast je dužna da jednom objasni zašto su ubijani nedužni građani, a bijeljinsko Okružno tužilaštvo mora reći zašto se i dalje ne bavi time i kako je moguće da na cijelom prostoru od Brčkog do Srebrenice, koje pokriva, nije pronašlo ni jedan zločin nad Bošnjacima.

Samozvanim “oslobodiocima” Bijeljine ostaje da kažu zašto su Bijeljinu, koju su “oslobodili” u aprilu 1992. godine,  a zatim i Janju, nastavili da “oslobađaju” sve do kraja 1995-te, zašto su nastavili da ubijaju, progone, pljačkaju i ponižavaju civile, zašto su srušili sve džamije, ovdje, gdje nije bilo nikakvog rata. Odgovori na ova pitanja pomoći će utvrđivanju istine, a samo na istini mi možemo graditi zajedničku budućnost.

 

Samir Baćevac, OO SDA Bijeljina-Janja                  ——————————–

Emir Musli, Medžlis IZ Bijeljina                               ——————————–

Mehmed Đezić, Udruženje logoraša Bijeljina-Janja ——————————–

Jusuf Trbić, BZK “Preporod” Bijeljina-Janja            ——————————–

 

 

 Bijeljina 31. 04. 2017.godine