U petak 22. juna u lijepom ambijentu Bošnjačkog instituta u Sarajevu održana je još jedna promocija knjiga bijeljinskog “Preporoda”. Predstavljena su tri nova  izdanja. Najprije knjiga pjesama iz zaostavštine Mustafe Grabčanovića, čovjeka koji je svojim tekstovima o prošlosti bijeljinskog kraja zadužio generacije ljudi iz ovog dijela Bosne. Uz taj rad, Mustafa je između dva svjetska rata bio jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika, iako je tada objavio samo jednu zbirku pjesama, i niz pjesama u tadašnjim književnim časopisima. Knjiga njegovih pjesama pod naslovom “Kad budem cvijet ili trn”, koju je štampalo izdavačko preduzeće “Bosanska riječ” iz Tuzle, već sad je izazvala veliko interesovanje književnih znalaca.

Druga pjesnička knjiga “Brehtova opomena” zbirka je izabranih i novih pjesama Jusufa Trbića, koju je takođe štampala “Bosanska riječ”, i ona je  već  predstavljena na sarajevskom Sajmu knjige. O tim knjigama pjesama govorio je dr. Sanjin Kodrić, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu i književni kritičar.

Uz poeziju, predstavljeno je i drugo, prošireno izdanje kapitalne knjige Jusufa Trbića “Čuvari vremena”, koja govori o istoriji bijeljinskog kraja i znamenitim ljudima, od kojih su mnogi već zaboravljeni. Prvo izdanje u dva toma i sa 850 strana dopunjeno je sa novih 150 strana, ali je štampano u jednoj knjizi velikog formata, s tvrdim povezom i sa upečatljivim dizajnom. To je knjiga koja bi trebalo da bude u domu svakog čovjeka koji je, na bilo koji način, vezan za Bijeljinu, Janju i svoj zavičaj.

U subotu 23. juna predsjednik bijeljinskog “Preporoda” Jusuf Trbić učestvovao je, po peti put, u radu eminentnog naučnog skupa pod nazivom “Bošnjaci i bosanskohercegovačka država”, koji se svake godine održava u Sarajevu, u organizaciji BZK “Preporod” BiH.

Sljedeće predstavljanje novih knjiga bijeljinskog “Preporoda” održaće se 25. juna u Bijeljini, u Centru za kulturu, a zatim 29. juna u Tuzli, u Bosanskom kulturnom centru.