Skup “Bh. država i Bošnjaci“: Najvažnija društvena pitanja iz ugla znanosti

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Sarajevu je održan osmi po redu naučni skup “Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci“. Senadin Lavić, predsjednik Preporoda istakao je da je važno da znanost govori o najvažniji društvenim pitanjima, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ovo je osmi put da okupljamo elitnu grupaciju mislilaca iz Bosne i iz cijelog svijeta, koji su u zadnjih osam godina su najbitnije, najvažnije i najteže probleme Bosne i bošnjaštva mislili i iskazali u svojim stavovima. Mogu naglasiti da su teme bosanstvo, antibosanstvo, srpstvo, hrvatstvo, religijske institucije i falsifikati i mitovi vezani za Bosnu u raznim znanstvenim disciplinama koje mi sa svojih znanstvenih pozicija dezavuiramo ili raskrinkavamo“, kazao je Lavić.

Dodao je da se skup nema nikakve veze sa predizbornom kampanjom, koja je praktično počela u BiH.

“Ove skupove održavamo osam godina neovisno od izbora i predizbornih kampanja. Može se primijetiti da mi pokušavamo i trudimo se da govorimo kao znanstvenici. Hladno, argumentirano, objektivno ne pokušavajući ideologizirati ili politizirati bilo kakav govor. Dakle, nama je važno da znanost govori o najvažnijim pitanjima naše društvene zbilje“, istakao je Lavić.blank

Kazao je i da je skup organizovan u sklopu obilježavanja 115. godišnjice osnivanja Preporoda, kako bi na taj način dali doprinos zemlji i znanju o njoj.

Jedan od izlagača na skupu bio je Zlatan Delić, vanredni profesor sociologije koji je govorio na temu “Ponovna procjena ‘diskursa socijalnog kapitala’ iz bh. geoepistemološke perspektive“.

“Imamo jedan značajan broj tema koje ćemo obraditi. Riječ je zapravo o pokušaju da se bh. društvena, politička i kulturna stvarnost stavi u kontekst pluralističkog razmišljanja znanstvenih diskursa nakon dvadesetogodišnje tradicije. Fokus je na bh. društvenu stvarnost u ovom okruženju kapitalizma, u okruženju tranzicije i okruženju turbulentnih političkih geostrateških promjena koje se događaju danas“, naglasio je Delić.

Na skupu je veliki broj izlagača tokom tri panela imao priliku da predstavi sažetak svog rada na različite teme. Održana su tri panela pod nazivima “Antibosanstvo u nacionalnim ideologijama i programima srpstva, hrvatstva i bošnjaštva“, “Bosna, bosanstvo i bošnjaštvo u arhipelagu fašizma, nacionalizma, komunizma i islamizma“ i “Mitovi i falsifikati o Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu“.

 

(Kliker.info)