Piše: Emir Musli

 

Više od godinu traje pokušaj Vakufske direkcije i Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina da vrate uplanjenje bijeljinskih džamija u katastru i zemljišnim knjigama. Pet džamija srušeno je u martu 1993. godine, a desetak godina kasnije, upravo kada je MIZ Bijeljina zatražio dozvole za obnovu džamija, one su “isplanjene”. Među njima je i Atik sultan Sulejmanova džamija, koja je od 2003. godine nacionalni spomenik BiH. Do danas, povrat uplanjenja nije urađen.

Placevi bijeljinskih džamija još uvijek su neizgrađeno građevinsko zemljište iako su džamije obnovljene ili u završnoj fazi obnove. Svaka od njih ima svoj projekat i građevinsku dozvolu za rekonstrukciju.

“Ovo je jedinstven slučaj, čak i u RS, da su srušene džamije isplanjene i iz zemljišnih knjiga. Nigdje takav problem nismo imali i tražimo samo da se vrati uplanjenje, jer se ne radi o novoizgrađenim, nego o obnovljenim džamijama. Naravno, tehnički prijem obnovljenih objekata ići će po zakonskoj proceduri. Međutim, ovo predugo traje i očito se radi o opstrukciji,” kaže  advokat Esad Hrvačić, zastupnik Vakufske direkcije i MIZ Bijeljina.

Ibrahim Imširović, sekretar MIZ BIjeljina, kaže da su džamije obnovljene na osnovu aviosnimaka, na istim lokacijama i u istim dimenzijama. To potvrđuje i arhitekt Mirsad Izić, projektant svih pet džamija. “Da bi se uopšte dobile dozvole, projekte smo morali raditi na osnovu vještačenja ranijih dimenzija od strane Vojnog instituta u Beogradu. Nadležni nisu vjerovali vještacima iz Sarajeva, a osnova za vještačenje bile su fotografije, te katastarska i zemljišnoknjiška dokumentacija,” kaže Izić.

Dragutin Amidžić, direktor bijeljinske Područne jedinice Geodetske uprave RS, kaže da se sve uradilo prije nego što je on postao direktor, te da on sada želi, kako je rekao, sve obaviti po zakonu. Za to mu je bilo potrebno uvjerenje od nadležnog općinskog organa da su džamije bile izgrađene prije aviosnimanja 1980. godine. Tokom procedure, Općina je tražila uvjerenje iz Katastra da su džamije izgrađene prije aviosnimanja. MIZ Bijeljina dostavio je to Uvjerenje, sve sa Amidžićevim potpisom, te avionske snimke džamija.

Općinsko odjeljenje za prostorno uređenje izdalo je Uvjerenje kojim se potvrđuje ono što svi u Bijeljini znaju, odnosno da su džamije bile, da su srušene, ali se i dodaje notorna laž da su one sada “novi vjerski objekti, većih horizontalnih i vertikalnih gabarita, a bez prethodno pribavljenog odobrenja za građenje.” Katastar takvo “opširno” uvjerenje ne priznaje, a Općina ne želi da izda novo. I tu se krug opstrukcije zatvara. Iz MIZ Bijeljina poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva, makar se morao pokrenuti i sudski proces. A tada, tražit će se i odšteta za rušenje vjerskih objekata, te povrat novca kojim su plaćene građevinske dozvole.

aviosnimak atik dzamije