Piše: Emir Musli

 

            Udruženje Roma Bijeljinaca iz Austrije i Njemačke već godinama obezbjeđuje donatorska sredstva za održavanje dva bijeljinska mezarja, Brčanska Malta, koje je u nadležnosti Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, te Salaš, nad kojim nadležnost ima Udruženje Roma. Samo ove godine prikupljeno je oko 3.000 eura za ove namjene.

Sead Muratović, povjerenik ovog Udruženja za Berlin, kaže da je u poslijeratnom periodu obezbijeđeno oko 60.000 KM, a novac je korišten za izgradnju betonskih staza, ograda, musala, vodovoda i česmi, te redovno održavanje dva, od ukupno četiri bijeljinska mezarja. “Imamo odličnu saradnju sa Islamskom zajednicom koja je pokazala razumjevanje za naše potrebe, ali i potrebe svih muslimana u Bijeljini. Zahvaljujem se svojim Romima koji učestvuju u ovoj akciji, a posebno Zlatku Omeroviću, povjereniku za Austriju. Neka im Dragi Allah da sve najbolje,” kaže Sead Muratović.

On ističe da sve više Roma prihvata istinska islamska načela i običaje, te da je u toku akcija učlanjenja u Islamsku zajednicu. Dodaje da se, u saradnji sa bijeljinskim Medžlisom IZ, priprema projekat popravke mesdžida Salaš, koji je jedini preživio miniranje pet bijeljinskih džamija u martu 1993. godine. “Mesdžid je u blizini romskog naselja. Dobro je očuvan, ali su neophodne temeljite popravke da bi se stavio u funkciju. Vidjet ćemo šta se i koliko tu može učiniti,” zaključuje Muratović.

Jedna od cetiri cesme u mezarju Brcanska malta