Piše: Emir Musli

 

            Radost bajramskih blagdana u Bijeljini narušena je još jednim atakom na imovinu Islamske zajednice u ovom gradu. Prilikom obilaska gradilišta džamija sa gostima iz bratskog udruženja “Bosna-Sandžak iz turskog grada Adapazara, glavnog bijeljinskog imama Samir ef. Camića dočekalo je razbijeno staklo na prozoru Salihbegović džamije.

Ova džamija je u završnoj fazi obnove, a za sada se ne zna kada su nepoznati počinitelji kamenjem razbili staklo. No, zna se da ovo nije prvi atak na ovu džamiju pored koje je ukopan Avdibeg Salihbegović, posljednji gradonačelnik za vrijeme Osmanskog carstva i prvi gradonačelnik Bijeljine pod austrougarskom upravom. Nišan na tom mezaru, kao i desetak drugih nišana u haremu džamije bili su pod zaštitom države, ali su 1993. godine uništeni i čekaju obnovu.

“Uposlenici službe održavanja do Bajrama nisu prijavili da se ovo dogodilo. Očito su počinitelji iskoristili praznik da urade to što su uradili. Ne znam samo kome ovo treba i dokle će se ovo ponavljati?” zapitao se Samir ef. Camić. Kako saznajemo, Medžlis Islamske zajednice Bijeljina popravit će nanijetu štetu, te prijaviti policiji i ovaj napad na svoju imovinu.

Salihbegovic dzamija1   Avdibeg Salihbegovic