Huseinović: Pripremamo dokumentarac koji će govoriti o Cecinoj ulozi tokom agresije na BiH

Sarajevo, Srbija ̶ Srbijanska pjevačica Ceca nije bila samo supruga ratnog zločinca Arkana, postoje jasni dokazi da je ona aktivno učestvovala oko djelovanja zločinačke Srpske dobrovoljačke garde ili takozvanih Tigrova, kaže Avdo Huseinović.

Istraživač i publicista koji se bavi otrkivanjem i publikaciom ratnih zločina na prostoru Bosne i Hercegovine tokom srpske agresije na BiH od ’92. do ’95. godine, između ostalih, došao je i do svjedoka koji govore o Cecinoj šokantnoj ratnoj prošlosti, piše bh. novinska agenciju Patria (NAP).

Upravo, u vrijeme kada srbijanska pjevačica Svetlana Ražnatović Ceca priprema veliki koncert na stadionu Slavije u Lukavici, zakazan za 30. avgust ove godine, a za koji su kartu kupili i mnogi Bošnjaci, Huseinović pregovara sa svjedocima Cecine zastrašujuće ratne uloge.

– Ako sve bude išlo prema planu, uskoro ćemo objaviti dokumentarac koji govori o Cecinoj ulozi tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Više je nego jasno da ona nije bila samo supruga zločinca Arkana, njezina uloga oko Srpske dobrovoljačke garde mnogo je ozbiljnija nego se misli – kaže Huseinović za Patriu.

Srpska dobrovoljačka garda ili još “Tigrovi”, “Crvene beretke”, “Arkanovi tigrovi” ili “Arkanovci” … je jedan od naziva pod kojom su specijalci Resora državne bezbjednosti Republike Srbije (RDB) vodili oružane operacije u Hrvatskoj i BiH, a počinili su i nebrojene zločine nad nedužnim civilima.

Terenski zapovjednik jedinice kojom je upravljao zamjenik načelnika RDB-a Franko Simatović bio je Željko Ražnatović Arkan, prijeratni kriminalac iz Srbije koji je ’80-ih godina bio angažiran i kao ubica UDBE. Jedinica je u nekim razdobljima imala i do 1000 boraca.

Dio „Srpske dobrovoljačke garde” najprije je došao na područje Tenja kod Osijeka u Hrvatskoj početkom ’90-ih godina, a zloglasna jedinica kasnije će ubijati i pljačati u Vukovaru u Hrvatskoj te na ratištima u BiH i Kosovu. Zločine na bh. ratištu najprije su počinili u Bijeljini, a onda i Zvorniku i drugim mjestima u BiH. Prve slike krvave BiH koje su obišle svijet upravo su one na kojima Arkanovci ubijaju Bošnjake na sjeveroistoku Bosne.

Od Arkanove jedinice nastala je i jedinica Škorpioni, koja će se također isticati po zvjerstvima i pljački, posebice kada su u pitanju ubistva u Trnovu u BiH a kasnije i na Kosovu.

e507e52f15f6dcaa8a5b29f3ec880bf5_GenericNema sumnje da je Arkan, kao terenski zapovjednik zloglasnije jedinice, imao i pomagače u rukovođenju jedinicom, a jedan od tih njegovih pomagača, tvrde svjedoci, bila je i njegova supruga – pjevačica Ceca.

– Sam podatak da je 10. oktobara 1995. godine bio najavljen Cecin koncert u Sanskom Mostu, koji je trebao da datne ključni stimulans pripadnicma Srpske dobrovoljačke garde da odbrane taj dio Krajine od velike oprecije „Sana 95.” Armije RBiH, govori o njezinoj ulazi tokom agresije na BiH – kaže Huseinović.

– Osim toga, izvori govore da nema sedmice kada nije posječivala kamp Srpske dobrovoljačke garde koji se nalazio u Erdutu, u istočnoj Slavoniji. Sve to govori da njezina uloga tokom agresije nije nimalo bila bezazlena – upozorava Huseinović, piše NAP.

Agencija Patria ranije je objavila svedočenje prijedorskog logoraša Ismeta Svrake koji je kazao kako je Arkan 1995. godine Cecu dovodio u logor u Banja Luku i njome provocirao logoraše koje je kasnije tukao.

– Nas deset bili smo vezani jedan za drugoga. Ceca je stajala na vratima, bila je u civilu, a Arkan mi je prišao i pitao me: „Bil’ ti Cecu”. Ja sam rekao da ne bi, a onda me on počeo udarati. Govorio je: „Šta to fali Ceci, što su to balinkure bolje od nje”. Ja sam onda rekao da „bi Cecu”, a onda me on nastavio tući pitajući me odakle mi hrabrost da tako govorim o Ceci – ispričao je Svraka, piše NAP.

 

(istočnabosna.com)