“Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utješimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bijedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno”

, rekao je Dobrica Ćosić opisujući povijest, sadašnjost, a kako se čini i budućnost srpske politike.
Aleksandar Vučić, aktuelni predsjednik Srbije u potpunosti je usvojio doktrinu politike Dobrice Ćosića.

Jer, Vučić ovih dana laže stvaralački, maštovito i inventivno. U Vašington je otišao s dobrom geopolitičkom pozicijom, naročito nakon crnogorskih izbora i pobjede prosrpske i proruske političke opcije.

Iz američke prijestolnice vratio se osramoćen, ismijan i po svoj prilici odbačen od svojih dojučerašnjih partnera.

Kako bi ispunio predizborne želje Donalda Trumpa, Vučić je pristao na sve i svašta. Između ostalog upetljao se u bliskoistočno diplomatsko blato. Sada je dužan do 21. jula prebaciti srbijansku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Tom američkom zahtjevu oduprle su se brojne evropske i svjetske diplomatije, ali je Vučić dječački naivno upao u koloplet igara velikih sila. Kada je riječ o unutrašnjoj politici i njenom stavu spram uplitanja, jedina mu je sreća što je uništio opoziciju.

Ipak, na geopolitičkoj ploči popalili su se alarmi Moskve, Pekinga, Ankare, pa sve do zemalja Arapske lige. Svi u glas su opleli po naivnom Vučiću. Neki, poput direktorice Ureda za informiranje Ministarstva za vanjske poslove Rusije uporedila je Vučićev stil sjedenja u Vašingtonu sa scenama filma Sirove strasti. I zaista, Vučić je djelovao nikad jadnije i poniženije.

Ali, problemi koje je uz pomoć Trumpa stvorio sam sebi, tek će doći na naplatu.

Priča o političkom srpskom Lazaru od 4. septembra 2020. godine odlazi u prošlost. Pokušao je Vučić, čim drugo do lažima, popraviti situaciju iz SAD-a, ali niko ozbiljan mu nije povjerovao.

“Vučić brutalno odbio član 10”, vrištali su režimski novinari šaljući poruku pučanstvu da je Vučić snažan i njegova odlučnost neupitna. Ranije su isti pod krilaticom ekskluzive naveli da je pred predsjednika Srbije stavljen papir s priznavanjem Kosova.

Američka diplomatija brzo ga je demantovala, kao i kosovska delegacija.

A onda je isplivalo šta je stvarno dogovoreno. I potpisano. Vučić je, iako to nije potpisano, priznao Kosovo. I to će mu na unutrašnjem planu stvarati sve veće probleme. Na vanjskopolitičkom planu Kina će ga mučiti zbog 5G, Turska zbog Jerusalema, a Rusija zbog svega na vašingtonskom skupu. Ni Evropljani mu neće ostati dužni za vašingtonsku avanturu njima iza leđa.

Trump je loš lider, možda i najlošiji u historiji američke nacije. Nikada im neki predsjednik nije nanosio štetu vanjskom ugledu kao Trump ove četiri godine. Mandat mu je na izmaku, opipljivih rezultata nema, pa je morao smisliti nešto.

A uvijek se lakše igrati s jeftinim igračkama. Trump zna da se s Kosovom ne može igrati, naročito pred izbore. Američka nacija ne bi mu oprostila ugrožavanje onog što je Amerika potpomogla u stvaranju.

Vučič je zbog toga bio odlična prilika. Voli se slikati i pokazivati, uz sebe vodi slične mediokritete koji vole isto.

Ali, Trump kao i Vučić također voli izmišljati, manipulisati i u Ćosićevom stilu lagati. “Ovo je istorijski sporazum” ispalio je američki predsjednik nakon sastanka i potpisivanja ekonomskih sporazuma. Zapravo, ništa se historijsko desilo nije. Slični sporazumi već su postojali.

Jedina zapažena posljedica Trumpovog djelovanja po kosovskom pitanju je uvlačenje dvije balkanske zemlje u bliskoistočni sukob. Ni Kosovu, kao ni Srbiji nije u interesu prebacivanje ambasada. Istina, Izrael će priznati Kosovo, ali moglo bi izgubiti neke ozbiljne prijatelje. Amerika više nije usamljena na tronu geopolitike i to će biti problem za Kosovo i Srbiju.

Izbori se bliže i nisam siguran da Trump nakon ovog sastanka ima šta da pokaže na vanjskopolitičkom planu. Na unutrašnjem mu je sve gore, a čini se i da mu sudbina šalje znak, naročito nakon potapanja brodova na jezeru u Teksasu koji su predstavljali paradu njegove podrške.

A moglo je potpuno drugačije. Trump je samo na Balkanu mogao da stekne veliki broj bodova u vanjskoj politici. Umjesto lažno historijskog dogovora imao je priliku u paketu riješiti probleme Kosova, Srbije, Crne Gore i BiH. Balkan je mini Bliski istok. Ovako je samo dodatno zakuhao, izazivajući bijes ostalih velesila.

Vučić nije bio na brodskoj paradi za Trumpa, ali sve su prilike da je i on potopljen. Danas će u Briselu osjetiti posljedice. U budućnosti će one biti puno gore.

Jer, dogovorio je povlačenje kineske 5G mreže, a Kinezi takve stvari skupo naplaćuju. Politički, izgubi li zaleđa u Rusiji ostat će na vjetrometini. Ekonomska pomoć iz Turske, kojom se uveliko hvalio, mogla bi presušiti uskoro zbog miješanja u bliskoistočni haos.

Kada se sve sabere, dvojica manipulatora i spin doktora, jedan veliki, drugi minijaturan pokušali su prodati iluziju, ali su zabili auto gol. Jedan bi mogao biti izbačen iz Bijele kuće. A drugi, njega su ionako pojele laži, velikosrpstvo, a dotući će ga neuspješno balansiranje između istoka i zapada.

Svima ih je dosta. Obojice.

Piše : Rasim Belko