Na sabahskoj mukabeli u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini vandali uznemiravali vjernike

Dvojica prilaze dzamiji dok ih ostali cekaju ispred dvorista
Dvojica prilaze dzamiji dok ih ostali cekaju ispred dvorista

            „Turci, ima li vas?“ uzvikivala su, između ostalih povika koji se nisu mogli razaznati, dvojica vandala jučer (01.07.2015.) oko 02:40 sati na vratima Sultan Sulejmanove džamije u Bijeljini. Potom su, sa grupom maloljetnika među kojima je bila i jedna djevojčica, otišli ispred obližnjeg Centra za kulturu, odakle su nastavili sa dovikivanjem i vrijeđanjem, saznaje Dnevni avaz.

Nakon dojave, policija je stigla bukvalno za dva minuta i privela četvoro od šestoro izgrednika. Dvojica „glavnih“ uspjeli su pobjeći, ali su sigurnosne kamere sve snimile i očekuje se da će i oni uskoro biti identifikovani. Prema svjedočenju džematlija koji su sa svojim imamom bili na sabahskoj mukabeli, prvo se

Munara Sultan Sulejmanove dzamije
Munara Sultan Sulejmanove dzamije

začulo lupanje na vratima, a potom i povici. Kad su džematlije izašle iz džamije, izgrednici su već bili ispred Centra za kulturu, nastavivši sa vrijeđanjem i dobacivanjem.

Vandali su očito iskoristili trenutno odsustvo dežurnog policajca koji je bio u nadgledanju ostalih objekata u centru grada. Ovo je treći izgred u Bijeljini tokom ovogodišnjeg ramazana. Prvi put policija je spriječila ulazak izgrednika i jurili su ih oko dvorišta džamije. Drugi put su imam, džematlije i policija morali ubjeđivati dvojicu Rusa turista koji su tražili da spavaju u džamiji, baš uoči jacija namaza i teravih namaza. Treći izgred bi, konačno, trebao biti sankcionisan, makar prekršajno jer maloljetni izgrednici jučer nisu pričinili nikakvu materijalnu štetu.

 

(avaz.ba)