Intervju – Enver Kazaz

Profesor Enver Kazaz ocijenio je u razgovoru za Vijesti.ba da će politička situacija u BiH nakon obilježavanja 9. januara u Banjaluci ostati ista. To znači da će ostati u stanju sukoba, pri čemu će se taj unutrašnji politički sukob u nekoliko intenzivirati, istakao je Kazaz.

VIJESTI.BA: Obilježavanje Dana RS je iza nas. Kako će 9. januar 2017. obilježiti dane koji su pred nama na političkoj sceni u BiH?

KAZAZ: Politička situacija u BiH ostaće ista. To znači da će ostati u stanju sukoba, pri čemu će se taj unutrašnji politički sukob u nekoliko intenzivirati. Neće biti ozbiljnog sukoba na relaciji Banjaluka – Sarajevo. To će biti samo verbalni rat, gdje će političko Sarajevo, odnosno elita okupljena oko SDA pokušavati da bilda patriotski diskurs. To će koristiti i opozicija. Pri čemu je to najpogrešnija politika, jer je ona reaktivna politika, pasivna politika i politika bez ozbiljne političke inicijative koja bi proizvela novu viziju multietničke vizije BiH, što bi bio najbolji odgovor na Dodikov secesionizam i ponovno vraćanje Karadžićeve ideologije u društveno polje RS.

Ozbiljan politički sukob tek slijedi i on će biti na relaciji SDA – HDZ BiH. To je ono što nas čeka u upitniku EU, kao pitanje provođenja presude “Sejdić – Finci”, koja je u našem političkom životu dovedena u vezu sa rješavanjem tzv hrvatskog nacionalnog pitanja. Ozbiljan politički sukob otvoriće se takođe na relaciji SDA – SBB.

Politički sukob republičkosrpskih elita i Bakira Izetbegovića i njegove elite, te sarajevske opozicije je sukob dva nacionalizma od kojih je jedan – republičkosrpski u velikoj prednosti, jer ima sve instrumente da svoju politiku provede u praksu, a drugi je poražen jer nema nijedan instrument da realizuje svoje političke naracije, a njegove političke naracije su mizerne.

VIJESTI.BA: Kako biste protumačili političku naraciju Milorada Dodika o tome kako RS sanja da se pripoji i bude jedinstveni dio zajedno s maticom Srbijom. Taj san će, kaže, jednog dana biti ostvaren. Sanja li predsjednik RS nemoguće snove? Kako generalno tumačite političke poruke koje su juče upućene iz Banjaluke?

KAZAZ: Taj san je u ovom trenutku nemoguć. Pitanje je da li je to san ili ozbiljan politički projekt u kojem bi se BiH otcijepio dio njene teritorije i pripojio Srbiji i u kojem bi se, da bi se to dogodilo, morao proizvesti rat. Otcjepljenje RS nije moguće, kao što nije moguće ni njeno uništenje bez rata. Opcija o kojoj Dodik govori zaista podrazumijeva prizivanje ratnih dejstava na tlu BiH.

Meni je tu važno da su jučerašnje poruke zapravo Karadžića pretvarale u nevinog sveca. O čemu se radi? Slušajući te govore, ispalo je da su Srbi formirali RS da bi odbranili srpski narod u BiH. Podsjećam da je još u maju 1992. godine Ratko Mladić rekao da bi bio potreban genocid da se ostvare ciljevi paljanske Skupštine iz 9. januara 1992. godine.

Dakle, RS je formirana kao republika isključivo srpskog naroda. To znači da je u njenom cilju, u njenom nastanku zametnuta klica etničkog čišćenja. Prema tome, poruke izgovorene u Banjaluci su poruke ljudi koji nisu sposobni da se suoče s prošlošću i formiraju moralno polje budućnosti u RS. To moralno polje u ovom trenutku je moralno polje zatrpavanja tuđih kostiju u jame i moralno polje koje kaže da je zločin prihvatljiv, da se zločin nagrađuje, da je zločin najveća moguća nacionalna vrijednost.

VIJESTI.BA: Profesore Kazaz, u dijelu razgovora kažete da će politički sukobi ostati na verbalnom nivou. Godinama unazad svjedočimo takvim sukobima. Međutim, je li izvođenje pripadnika OS BiH na ulica Banjaluke nova dimenzija u svemu tome? 

KAZAZ: U konkretnom slučaju, jedino je važna činjenica da je reagovao NATO pakt. Sve druge reakcije, reakcije domaćih aktera, smiješne su i jalove, te pokazatelj da bi oni bili sposobni da svaki instrument države iskoriste u ličnu korist.

Ne vjerujem da je Mladen Ivanić, kao racionalan političar i ozbiljan nacionalist, napravio grešku dodikovskog tipa i učinio nešto mimo zakona. Takođe nisam siguran da postoje zakonski argumenti u svim ovim kritikama tog poteza.

Potpuno je ireleventno prepucavanje između nemoćnog Sarajeva i Banjaluke na relaciji angažmana vojske. Tu je važna činjenica da je NATO reagovao i upozorio da se OS BiH ne mogu koristiti bez njegove volje. Zašto to mislim? Zatp što je ta poruka direktno i poruka Rusiji. U konačnici, to je potvrda da se BiH nalazi u poziciji da je podijeljena na interesne sfere NATO pakta i Rusije.

Sve dugo su čiste iluzije nemoćnih političara da se javnosti prikažu kao nekakve patriote, bilo republičkosrpske, bilo bošnjačke, a patriotski diskurs je obično šupalj i glup.

VIJESTI.BA: Kritičari Ivanićevog poteza pozivaju na sankcije. Ko ga može sankcionisati?

KAZAZ: Ne može niko. Cijela ta priča prizivanja sankcija i insistiranja na ovlašćenjima visokog predstavnika prazna je priča. Vrlo je jasno da međunarodna zajednica nema mogućnosti da provede takve sankcije. To je jedna dimenzija. Druga dimenzija je činjenica da, da bi se one provele, Moskva treba da aminuje takve sankcije, a to nije moguće.

VIJESTI.BA: Ipak, međunarodna zajednica ranije je imala mogućnost sankcionisanja. Bivši visoki predstavnici smjenjivali su članove Predsjedništva BiH. Sadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko upozorava da bi Dodikove secesionističke namjere definitivno bile “prekoračenje crvene linije”. 

KAZAZ: Inzko, bio nekome simpatičan ili ne, nemoćan je za bilo kakve ozbiljne poteze. Moć visokih predstavnika zavisila je od moći međunarodne zajednice. U ovom trenutku, takve moći nema. Ona je sada postavljena tako da sve ide Dodiku u prilog. Crvena linija o kojoj govori Inzko je zapravo linija rata. Bilo bi pametnije da izgovori tu činjenicu, nego da govori u metaforama o nekakvoj crvenoj liniji.

 

(vijesti.ba)