Dodik ima tajni plan: Zašto predsjednik RS-a insistira na učešću OS BiH na obilježavanju 9. januara?!

Vojni analitičar Nedžad Ahatović za Nap.ba analizira najnoviju raspravu koja se ovih dana odvija oko (ne)učešća Oružanih snaga BiH na proslavi Dana Republike Srpske te tvrdi da iza ovih zahtjeva ne stoji samo inat ve tajni plan Milorada Dodika

Ono što se posljednjih dana dešava sa javnom raspravom političkih zvaničnika oko učešća 3. pješadijskog puka OS BiH u obilježavanju nezakonitog i neustavnog praznika 9. januara, predstavlja stvarnu sliku Bosne i Hercegovine čije političke strukture bježeći od odgovornosti za razne korupcionaške afere guraju zemlju direktno u konflikt.
Uloga predsjednika Nikolića u tom kontekstu predstavlja ono zaista pravo mišljenje zvaničnog Beograda o Bosni i Hercegovini koje se bazira na tvrdnji da je naša država vještačka tvorevina i međunarodni projekat koji nema budućnost.
Izjava premijera Vučića da se Srbima u BiH treba dozvoliti da sačuvaju ono za šta su se borili govori u prilog činjenici da nema razilaženja u mišljenjima između njega, Dodika, Nikolića i Ivanića.  Svi su na istom fonu da se ono što je genocidom i silom oružja oteto teritorije u BiH prije ili kasnije pripoji Republici Srbiji. Sa druge strane politički establišment iz RS-a svojim insistiranjem da pripadnici OS BiH učestvuju u obilježavanju praznika kojeg je pored Ustavnog suda BiH i sama NSRS poništila pokazuje samo jednu stvar – da je njima obećana podrška iz vana za otpočinjanje procesa disolucije od Bosne i Hercegovine.
Jer, kako drugačije objasniti stav Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji javno propagira neposluh pripadnika OS BiH iz RS-a čime svjesno ili nesvjesno zagovara oružanu pobunu 3. pješadijskog puka OS BiH (regulisanu čl. 162. KZ BiH). Njegovo tvrdoglavo insistiranje ide toliko daleko da je on najavio i solomonsko rješenje za prisustvo pripadnika OS BiH na obilježavanju nezakonitog i neustavnog praznika. Bit će interesantno vidjeti šta je to Ivanić smislio, a ja se nadam da to neće koštati BiH mira i stabilnosti o kojima on stalno govori u svojim javnim nastupima.
Međutim, lično sam mišljenja da je insistiranje na prisustvu pripadnika OS BiH na obilježavanju nezakonitog i neustavnog praznika motivisano puno važnijim stvarima od prostog inata.
Posrijedi je intencija političkog establišmenta RS da se do kraja obesmisle OS BiH i da se umanji njihova sposobnost za odbranu zemlje i to direktnim podrivanjem kompletnog lanca komandovanja uspostavljenog Zakonom o odbrani BiH. Dakle, neko iz vana namjerno ljulja temelje najuspješnijeg međunarodnog projekta u BiH s ciljem potpune destabilizacije BiH.
Krajnji cilj je da se policiji entiteta RS preko NSRS daju široke ovlasti u smislu odbrane tog entiteta, jer su OS BiH kako to Dodik reče „pod kontrolom NATO-a“. U tom kontekstu Vlada RS je izdvojila 6 miliona KM za opremanje specijalne policije RS sa borbenim vozilima pješadije i drugim težim naoružanjem.
Upravo je iz ovih razloga razumljiva i reakcija generalice i komandanta NATO Štaba u BiH Giselle Wilz koja je kazala da bi učešće bilo kog pripadnika OS BiH u bilo kojem dijelu programa “Dana Republike Srpske” 9. januara predstavljalo kršenje Zakona o odbrani te da bi te osobe podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe i da bi se njihovi postupci mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.
U Aneksu 1A Dejtonskog mirovnog sporazuma stoji “Sve oružane snage u Bosni i Hercegovini djelovaće u skladu sa suverenitetom i teritorijalnom cjelovitošću Bosne i Hercegovine”.
Ukoliko se pak politički establišment RS ohrabren obećanjima iz vana polakomi da izazove OHR, EUFOR i u krajnjem NATO na djelovanje doći će do destabilizacije prilika u BiH koje odgovaraju u prvom redu Miloradu Dodiku.
Naime, on je svjestan da se obruč oko njega steže i da je samo pitanje dana kada će ponovo morati da poklekne pred pritiscima i odazove se Tužilaštvu BiH ovaj put po pitanjima Bobar Banke, Birča, Pavlović Banke itd.
Utvrđivanje njegove krivične odgovornosti u raznim aferama u RS čini političku situaciju u BiH kritično nestabilnom, jer je Milorad Dodik spreman na sve pa i na izazivanje konflikta kako bi izbjegao odlazak u zatvor. Stoga, bi bilo dobro da Banja Luka smanji ton, a da političari iz RS retoriku usmjere ka kompromisu, a ne ka ucjenama i infantilnim prijetnjama, jer time samo štite Milorada Dodika lično, a ne entitet RS.
Stoga, bilo bi dobro da političari iz RS predlože kompromisno rješenje za prevazilaženje ovog cirkusa sa održavanjem nezakonite i neustavne manifestacije koje, jasno, ne može podrazumijevati učešće pripadnika OS BiH, inače će i pored podrške iz vana, sudbina entiteta RS kao administrativne cjeline unutar BiH, biti neraskidivo povezana sa sudbinom njenog sadašnjeg predsjednika.
Takva situacija bi postavila BiH u predkonfliktno stanje u kojem bi samo jedna iskra bila dovoljna da zapali požar, koji u BiH nije nikome potreban, a najmanje narodima u BiH koji su već jednom prošli kroz golgotu. Taj požar potreban je samo osumnjičenim kriminalcima poput Dodika i njemu sličnih čiji se interesi podudaraju sa interesima određenih vanjskih faktora koji žele da u BiH ispitaju odlučnost NATO-a i koji su u tom kontekstu voljni da plate cijenu u ljudskim životima igrajući se grubo sa teško stvorenim mirom na Balkanu.
Zato će u kontekstu kompletne priče u vezi OS BiH i 9. januara biti interesantno čuti mišljenje ruskog ambasadora u BiH.

 

(depo.ba)