Dodik je 9. januara izabrao da bude Karadžić i Amerikanci su to prihvatili

Čedomir Jovanović, lider LDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije govorio je u večerašnjem CD-u Face TV o predstojećim predsjedničkim izborima u njegovoj zemlji, piše Patria.

Jovanović je pojasnio da Tomislav Nikolić predstavlja uporišnu tačku srpskog nacionalizma, te da je kao takav prepreka na putu Aleksandru Vučiću i proevropskoj politici koju vodi.

Naglasio je da se od Nikolića ne može očekivati da bude efikasan u rješavanju problema Kosova, da bude drugačiji nego je bio 9. januara kada se bratimio sa Dodikom u Banja Luci.

-Dodik je pod sankcijama, a Nikolić ostaje bez drugog mandata, to je epilog njihovog bratimljenja.Ne možemo očekivati da Nikolić razumije evropsku Srbiju. Iako je Vučiću stalo da sačuva odnose sa RS i Dodikom, ipak su uočljive razlike od onoga što želi da uradi Vučić od onoga što je sada uradio Dodik.

Srbi imaju dva lidera- Vučića i Dodika. Dodik je pod sankcijama SAD, i sa tog puta se niko nije vratio sretan. Dodik je primjer kakva je cijena puta kojim ide Nikolić.Vučić, kao drugi lider Srba mora da razmišlja o vlastitoj perspektivi.

U putu raščišćavanja tih odnosa doći će do same refleksije i na odnose unutar i sa RS. Vučić će pokušati da promijeni RS do te mjere da se više nikada ne ponovi kriza koja je bila sa referendumom. Vučić nije podržao referendum, Dodik je to sam uradio. Imamo sada na političkoj sceni odlazak jedne političke generacije i to će ostaviti svoje posljedice na političke prilike u regionu, kazao je Jovanović.

Govoreći o ponudi Nikolića Vučiću, koji je zatražio mjesto predsjednika SNS i premijera, a da zauzvrat se ne kandiduje na izborima, Jovanić je kazao:

-Ovo je 21. vijek. Srbija je dosta toga preturala preko glave, ali ovoga puta nema prostora za buvlju pijacu. Ne pamtim da su se na takav način, kao što je to uradio Nikolić, i u jednoj zemlji u svijetu svodili računi. Nema šta Vučić da da Nikoliću. Ne može mu dati mjesto premijera, pa i Vučić je do njega došao voljom naroda.

Nikolić do te mjere gubi razum da trguje otvoreno. To je vrijeđanje Srbije!

Nikolić je uporište srpskog nacionalizma, i u njegovoj orbiti se više kretala SPC nego u Vučićevoj. Odlaskom Nikolića mijenja se cijela arhitektura našeg društva.

Kada je riječ o relaciji Vučića i Dodika, siguran sam da Vučić neće povlačiti radikalne poteze koji bi mogli ugroziti njegovu reputaciju. Vučićev politički put je takav da na njemu mjesta nema za Dodika. Dodik se 9. januara kandidovao za Karadžića i Amerikanci su to prihvatili. Mislim da se to neće desiti previše brzo i previše očigledno, ali će Vučić definisati svoje odnose sa Dodikom kao što je to uradio i sa Nikolićem.

 

(vijesti.ba)