Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozvao međunarodna i bh. tijela da reagiraju na izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska o bošnjačkim povratnicima.

Izjave Milorada Dodika, predsjednika bh. eniteta Republika Srpska, o bošnjačkim povratnicima u RS su najopasnije izjave jednog visokorangiranog zvaničnika u Bosni i Hercegovini i takvo protivustavno djelovanje se mora sankcionirati, izjavio je u ponedjeljak član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, prenose agencije.

Tim povodom Izetbegović se obratio nadležnim bh. i međunarodnim tijelima – Uredu visokog predstavnika, Vijeću za provedbu mira i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, od kojih je zatražio da reagiraju, sankcioniraju i zaustave “višegodišnje anticivilizacijsko, antidejtonsko i protivustavno djelovanje Milorada Dodika”.

“Već skoro deceniju Milorad Dodik podriva stabilnost, remeti sigurnost, koči napredak i unosi nemir u javni život Bosne i Hercegovine. On negira genocid i veliča pravomoćno osuđene vođe ratnih zločinaca, prijeti odcjepljenjem entiteta RS, organizira neustavne referendume, uskraćuje prava povratnicima u RS, podriva suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koje su temelj i garancija pravne i fizičke sigurnosti države, njenih naroda i građana”, rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Starosjedioci kao okupatori

Dodik je, obraćajući se na javnom skupu u Bratuncu 7. jula, za bošnjačke povratnike u Podrinje rekao da su se “vratili nakon rata da ponovo okupiraju Drinu”, a takve izjave Izetbegović je nazvao protivustavnim i protivdejtonskim.

“Po Miloradu Dodiku, Bošnjaci, starosjedioci Podrinja, su okupatori. Etničko čišćenje i genocid počinjen nad njima je pozitivan, a njihov povratak u skladu s Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavom Bosne i Hercegovine je ponovna okupacija i treba je spriječiti. Radi se o najopasnijoj izjavi jednog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Mirovnog sporazuma. Ovom izjavom Milorad Dodik se najdirektnije upustio u protivustavno i antidejtonsko djelovanje, počinivši krivično djelo”, kazao je Izetbegović.

U pismu međunarodnim institucijama Izetbegović je upozorio kako je “krajnje vrijeme da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ovu po mir, sigurnost i napredak Bosne i Hercegovine najozbiljniju i rastuću prijetnju”.

Prijetnje Islamskoj zajednici u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine se u obraćanju medijima osvrnuo i na nedavne prijetnje pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant predstavnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, nazvavši ih zalutalim i indoktriniranim pripadnicima te organizacije koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Istakao je kako je Islamska zajednica sada prva na meti ekstremista zato što posjeduje kapacitet da se odupre novim izazovima ekstremizma i pogrešnih tumačenja islama.

“Struktura Islamske sjednice je oduvijek bila brana nasrtaju na islam, na njegov opstanak i ispravno tumačenje naše vjere”, kazao je Izetbegović, koji je pozvao sve nadležne institucije da ne podcjenjuju navedene prijetnje i da daju podršku.

 

(http://balkans.aljazeera.net)