DOK CIK ČEKA DOKAZE: Dodik može nesmetano nastaviti predizborni teror!

Ucjene, prijetnje i predizborni teror Milorada Dodika, lidera SNSD-a i predsjednika Republike Srpske, ne brinu Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine. Dok im ne stigne prijava sa dokazima, Dodikove zastrašujuće najave obračuna s građanima za njih nisu sporne.

Iako nisu poznati po naročitom poštovanju reda, zakona i procedura, u CIK-u će u Dodikovom slučaju ispoštovati vlastite nadležnosti.

„CIK može reagovati po prigovorima. Vi možete prijaviti nekoga za govor. Zbog formalnosti, komisija će odbaciti taj prigovor, ali će po službenoj dužnosti odlučiti“, pokušala je za Žurnal da objasni portparolka CIK-a Maksida Pirić.

Nakon što ga sedmočlana komisija eventualno i kazni, on može da se žali na odluku. Do tada Dodik se neće libiti da ponovi već izgovoreno. Protivzakonita „pomoć“ penzionerima kojih se sjetio pred izbore ima svoju cijenu.

„Krajem iduće sedmice penzioneri s najnižim penzijama će dobiti po 100 maraka, oni sa srednjim penzijama po 50 KM, a oni s najvišim penzijama po 30 KM jednokratne pomoći. Da se malo pripreme za zimu i da mogu doći na izbore i glasati za nas. Ko ne glasa, neka vrati“, kazao je nedavno na jednom od skupova na koji je došao taksi službom Helikopterskog servisa RS.

Najavljuje ni da radnicima neće ostati dužan.

„Nema, ljudi, napretka u lokalnim sredinama gdje vlast republička i opštinska nije ista politička struktura. Voljeli bismo mi, takvi smo karakteri, izvinjavam se damama, pa j****a, šta sam možemo. Od 2006. do 2018, to je 12 godina, broj zaposlenih ovdje u Gacku je povećan za 961 lice, je l’ tako? Nemoj slučajno ko je zaposlen u Gacku da glasa za Govedaricu i SDS, izbacićemo ga s posla. A vas molim, koga vi vidite da glasa, a da radi, samo mi javite, ja ću ga izbaciti, ne treba vama. Direktore, (Mišo Šešlija, direktor RiTE Gacko, prim. aut.), nemoj mi biti tako ozbiljan, ja ti otvoreno kažem, neću da ih gledam tamo“, bez imalo stida izjavio je u Gacku.

Prijetnje su stigle i na račun bilećkog odbornika Dražena Dunđera, ali i Davora Dragičevića, oca svirepo ubijenog Davida Dragičevića.

„Donio krevet i misli da je frajer. Osmog oktobra na Trgu Krajine ga više neće biti“, poručio je Dodik.

Sve ovo  Dodikove pristalice dočekale su uz salve smijeha, aplauza i ovacija. Zakon o krivičnom postupku BiH za sve njih ne znači ništa.

„Ko silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korištenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi protivpravan način utiče na birača u Bosni i Hercegovini da na izborima za institucije Bosne i Hercegovine ili prilikom glasanja o opozivu ili na referendumu, glasa za ili protiv pojedine liste, pojedinog kandidata, odnosno da glasa za ili protiv opoziva, za ili protiv prijedloga o kome se odlučuje referendumom, ili da uopšte ne glasa, kazniće se novčanom kaznom i kaznom zatvora do tri godine“, stoji u očigledno „mrtvom slovu na papiru“..

Zloupotrebe javnog novca: „I drugi su imali priliku“

Savez nezavisnih socijaldemokrata u predizbornoj kampanji i te kako koristi institucije i javne ustanove RS za vlastitu promociju. Iako obilato troši javni novac, Dodik pred narodom sve zasluge pripisuje sebi i SNSD-u. Upravo tako bilo je i na otvaranju Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra RS.

„I drugi su imali priliku, a ništa nisu uradili ovde. Sad nama prigovaraju da ovo zloupotrebljavamo u predizbornoj kampanji. Jeste, zloupotrebljavamo“, rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, premijer RS i kandidat za predsjednika RS, rekla je da je ponosna što je ovaj kapitalni objekat završen u vreme njenog mandata.

„UKC RS pokazuje snagu Srpske i naroda. Ono što je izgledalo nemoguće, ispostavilo de kao moguće. Najvažnije su dvije stvari: da liječite ljude i da ih učite“, zaključila je.

Podsjećanja radi, rate milionskih kredita, nakon što kroz nekoliko mjeseci isteknu grejs periodi, plaćaće građani RS. UKC RS, najveća zdravstvena ustanova u RS, grca u dugovanjima koja su odavno premašila 300 miliona KM. Samo dug prema dobavljačima i poreznicima premašio je 100 miliona KM.

Kazna zbog „ustaške unuke“, ali ne i za Radovana Karadžića

Kandidati su ove godine zaboravili da u svoje prediznorne govore uvrste planove kako da Republiku Srpsku izvuku iz dužničkog ropstva, ali zato vrijeđanja ne manjka.

Centralna izborna komisija BiH kaznila je juče Vukotu Govedaricu, lidera SDS-a i kandidata za predsjednika RS, jer je 15. septembra Željki Cvijanović, kandidatu SNSD za predsjednika RS, poručio da „ustaška unuka ne može voditi Republiku Srpsku“.

„Zar jedna ustaška unuka može da vodi srpski narod? I zar može bilo kome da priča o srpstvu i časti?”, kazao je Govedarica.

Istovremeno CIK je preskočio da pritefteri i Govedaričinu izjavu koja je uznemirila dobar dio javnosti.

„Večeras kada se ovo naše saborovanje završi ja bih zamolio Sonju i Ljilju kad se čuju sa svojim ocem i suprugom i našim prvim predsjednikom da mu prenesu pozdrave i da mu prenesu da je budući predsjednik Republike Srpske rekao da će ličiti na njega a da neće ličiti na onoga ko danas vodi Republiku Srpsku“, rekao je na Palama.

Vukotinu kaznu solidarno će, po 3.500 KM, platiti Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa. Govedarica sam mora da plati 5.000 KM.

(zurnal.info)