Inspektor OSA-e uhapšen zbog ratnog zločina

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski pripadnici SIPA-e su na području Bijeljine i okoline uhapsili četiri osobe, među kojima je i inspektor Obavještajno-sigurnosne agencije OSA BiH Branislav Trišić zvani Brane.

Osim Trišića uhapšeni su Zoran Bogdanović, inače uposlenik u institucijama Brčko Distrikta BiH, te Milan Đokić zvani Mićo i Ljubiša Ikić, obojica nastanjeni u Bijeljini.

Uporedo sa lišavanjima slobode vrše se pretresi na dvije lokacije, navode iz Tužilaštva BiH.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su od 1992. do 1994. godine, u svojstvu pripadnika i zapovjednog kadra MUP-a RS, CJB Bijeljina – Stanice milicije Janja, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva na području Janje i okolnih mjesta.

Oni su osumnjičeni za nezakonita zatvaranja, pretrese i hapšenja civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje i okoline. Nezakonito privođene žrtve su tom prilikom mučene, zlostavljane i premlaćivane, nanošene su im teške tjelesne povrede, tri osobe su od posljedica zlostavljanja smrtno stradale, a veći broj žrtava pretrpio je fizičke i psihičke povrede koje su ostavile trajne posljedice na njihovo zdravlje.

Osumnjičeni su pod istragom, a sumnja se da su lično i direktno, sami i s drugim osobama, učestvovali u nezakonitim privođenjima, zatvaranjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima civila bošnjačke nacionalnosti.

Usljed progona stanovništva, svakodnevnim odvođenjem, pritvaranjem, mučenjem i zlostavljanjem, stvarana je atmosfera stalnog straha za život i sigurnost bošnjačkog stanovništva, čime je bošnjačko stanovništvo bilo prinuđeno da napusti područje Janje, plaćanjem novčanih iznosa pripadnicima VRS za prelazak prema teritoriji pod kontrolom Armije RBiH ili u Srbiju, a stanovništvo koje je ostalo u Janji odvođeno je na prinudne radove, u logor Batković ili su korišteni kao živi štit u borbama na Majevici.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

(klix.ba)