Piše:Samir Karić

 

U Komemorativnom centru u Tuzli jučer je pod rukovodstvom Vede Tuce, vještaka sudske medicine, identifikovan sedamnaestogodišnji Samir Muratagić iz Bijeljine, koji je zajedno sa svojim usvojiteljima ubijen 1992. godine u ovom gradu. Kako smo već pisali, Samir je sin Srbina Milisava i Bošnjakinje Belkise iz Bijeljine.

Njega je usvojila čuvena porodica Ćehajić, Mehmed (1929) i njegova supruga Raša (1938).

Samira jučer nije imao ko identifikovati. Došao je tek njegov sugrađanin Mustafa Mulamustafić, član Udruženja demobilisanih boraca Armije BiH u Janji, koji je potpisao identifikaciju i preuzeo Samirove posmrtne ostatke.

– Njegovi usvojitelji su ranije identifikovani. Svi oni su zaklani 1992. godine u stanu. S obzirom na to da Samir više nema nikoga, ja sam došao u ime našeg udruženja. Želio sam da pomognem. Fali nam još osam Janjaraca da se nađe i da zaključimo sve. Fali njih osam koji su uz potvrdu o radnoj obavezi odvedeni od svojih kuća, poklani i zakopani na Majevici, ispričao je jučer Mulamustafić.
Samir je identifikovan na osnovu DNK analize, a krv za identifikaciju dala je njegova tetka, koja je u međuvremenu preminula.

Porodica Ćehajić, koja je usvojila Samira, bila je poznata po tome što je odgajala tuđu djecu. Oni su 26 djece, svih nacija, podigli i uputili u život. Mehmed je bio i dobrovoljni davalac krvi, više od 120 puta darovao je krv drugima. Bili su primjer ljudske dobrote.

No, dobrotu Ćehajića zločinci nisu cijenili. Ujutro 2. novembra 1992. godine komšije su pozvale policiju, policajci su razvalili vrata i ugledali stravičan prizor. Sve je bilo prekriveno krvlju, pod, zidovi, a njih troje – zaklani. Samiru su bile odsječene uši. Pored Samira, jučer je identifikovan i Mujo Sprečak iz Janje. Njega je identifikovala supruga Hadžira. Mujo nije ubijen, nego je preminuo od posljedica infarkta. Ukopan je u džamijskom haremu u Janji. Porodica je više od dvije decenije tragala za njegovim kostima.
Jučer su trebale biti identifikovane još tri žrtve, ali su preživjeli članovi njihovih porodica bili spriječeni da dođu u Komemorativni centar u Tuzli.

 

(oslobođenje.ba)