Svakodnevni život u Bosni i Hercegovini nerijetko demantuje politiku i bh. političare. Jedan takav nesvakidašnji događaj dogodio se u četvrtak uveče u mjestu Bijelo Polje kod Mostara.

Naime, u tamošnjoj pravoslavnoj crkvi, povratničkih naselja Potoci i Željuša, upriličen je ramazanski iftar za komšije muslimane. Za Radio Slobodna Evropa, neki od učesnika tog događaja ispričali su šta su im bili motivi.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, u Bijelom Polju, nekih desetak kilometara sjeverno od Mostara, u četvrtak je obilježila 150 godina postojanja.

Crkva u Bijelom Polju
Crkva u Bijelom Polju

Vjernici pravoslavci iz svih dijelova doline Neretve, te njihovi susjedi rimokatolici, kaže za RSE sveštenik Nebojša Radić, protojerej u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, prisustvovali su svečanosti, a liturgiju je služio vladika Grigorije, episkog zahumsko-hercegovački i primorski.

U toj crkvi, uveče je upriličen iftar za komšije muslimane.

“Ovdje sam pet godina i tih pet godina, kada proslavljamo Spasovdan, tj. našu slavu, uvijek pozovemo naše komšije islamske vjeroispovijesti. Međutim, pošto je ramazan, nisu mogli juče da prisustvuju na proslavi i poslije na slavskom ručku. Onda smo odlučili da to uradimo tako što ćemo organizovati jedan iftar za njih uveče i zajedno da podijele s nama radost slave naše, a opet i sa njima mi da podijelimo te trenutke posta”, rekao je o tome za Radio Slobodna Evropa sveštenik Radić.

Iftaru u pravoslavnoj crkvi prisustvovao je i Miralem Gluhović, iz Džematskog odbora u mjestu Potoci.

Miralem Gluhović
Miralem Gluhović

“Mi smo nakon 150 godina crkve u Bijelom Polju, po prvi put pozvani, kao sugrađani, kao ljudi, kao prijatelji, kao dio naroda koji živi tu i jako smo se prijatno osjećali i jako smo bili iznenađeni pozivom”, rekao nam je Gluhović.

Popa Radića pitali smo zašto je Pravoslavna crkva upriličila iftar za muslimane.

“Tu je jedino na nama, sa duhovne strane, da stvorimo jedan mir, mir duhovnosti, mir ljubavi, da pošaljemo svima sliku, našim političarima, kako treba da funkcionišemo i kako treba da živimo”, objasnio je protojerej Radić.

“Prije svega, mi smo sinoć kazali poruku jednu, a to je: pružili smo ruku jedni drugima; nismo zaboravili ništa šta se desilo i nećemo da to zaboravljamo, ali želimo da radimo i živimo naprijed, da stvaramo uslove za što bolji život, da naš Mostar više ne bude ‘crna tačka’”, dodao je Gluhović.

Hoće li ove poruke doprijeti do bh. političara, saznat ćemo vrlo brzo.

 

(slobodnaevropa.org)