U Stadthalle Offenbach u subotu je održana već 7. po redu ‘Noć Bosne i Hercegovine’.

Bila je to jedna fantastična i nezaboravna Noć svih građana Bosne i Hercegovine. U ovoj nadahnutoj Noći s puno emocija, lijepe riječi, ostvarena je još jedna u nizu prelijepih priča, a koja će nam još dugo vremena ostati u lijepom sjećanju.

U programu ove predivne večeri su se gostima obratili prof. dr. Christian Schwarz-Schilling, generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Višnja Lončar, izvršni direktor fondacije „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“ Edin Bećarević, pisac i publicista Jusuf Trbić te Željko Ivanković, također pisac i publicista.

Za nešto opušteniju atmosferu su se pobrinuli Dragan Marinković Maca i izvanredni mladi muzički talenti Džejla Ramović i Mirza Selimović.

Noć ja započela s intonacijom himni Njemačke i Bosne i Hercegovine u čarobnoj instrumentalnoj interpretaciji Lejle Piljević na violini i Elvedina-Ele Muhića na harmonici.

Naši veoma vrijedni i marljivi učenici bosanskih škola iz Frankfurta i Hanaua predstavili su se s dvije prelijepe recitacije dječijeg autora i pisca Šime Ešića.

  • Veliko hvala našim dragim mališanima za izvanredni nastup pred 1.800 gostiju u prepunoj sali Stadthalle Offenbach. Nastavnice u Bosanskoj školi u Frankfurtu koje su pripremile s djecom ove recitacije iz grada Frankfurta su Nela Miler, Alma Hodžić i Ruža Izairi, a nastavnica iz grada Hanaua je Čamka Ćanić. Veoma dirljivim govorom gostima se obratio gospodin prof. dr. Christian Schwarz-Schilling – bivši ministar u Njemačkoj i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i ujedno vrlo važnu i emotivnu poruku da nam je Bosna i Hercegovina naša jedna i jedina domovina – naveli su organizatori.

Ispred generalnog konzulata Bosne i Hercegovine pozdravni govor je uputila generalna konzulica Višnja Lončar.

– Vrlo uvažena i cijenjena uzvanica bio je gospodin Stipe Mesić koji je svojom izjavom skrenuo pažnju da Bosna i Hercegovina trenutno prolazi kroz teška i vrlo različita iskustva. Bosna je prebrodila mnoge krize, pa će tako i ovu najnoviju politički instruiranu krizu prebroditi.

Pisac i publicista Jusuf Trbić je u svom vrlo dirljivom govoru istakao ravnopravnost, zajedništvo i jednakost svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira na vjeru i „plemensku“ pripadnost. U ime fondacije „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“ gostima se obratio izvršni direktor Edin Bećarević koji je predstavio ciljeve i dosadašnji rad ovog istaknutog udruženja.

Svojim virtuoznim nastupom na violini Lejla Piljević je izazvala opšto oduševljenje u publici i izmamila velike ovacije – istakli su organizatori.

Kratku pozorišnu predstavu „ Ti si tako daleko“, koja predstavlja rad jednog mladog „gastarejtera“ u njemačkoj i koji žudi za voljenom osobom u rodnom kraju, izveli su Elvis Baždarević i Emina Sefaragić.

Uz iskrenu radost u programu večeri predstavili su se članovi folklornih sekcija Kulturno umjetničko društvo “Zlatni Ljiljani” iz Mannheima, Bošnjačko kulturna zajednica “Behar” iz Gießena i Wetzlara, Kulturno-umjetničko društvo iz Darmstadta, KSV „Bosnien und Herzegowina – Hanau 1994“ e.V., te Njemačko-bosansko-hercegovačko kulturno udruženje “Sevdah – Frankfurt na Majni”.

Ova predivna omladina – njih 140 u kolu – izveli su nam koreografiju „Splet folklornih igara iz centralne Bosne“. Ova koreografija je imala umjetničku obradu igara, običaja i pjesme svih etničkih grupa iz centralne Bosne, pod rukovodstvom koreografa Elvisa Baždarevića. Muziku za ovu koreografiju je uradio Muhamed Šehić-Hamić.

Pisac i publicista Željko Ivanković se predstavio publici s pet pjesama iz njegovih objavljenih djela.

Našem vrhunskom atletičaru Amelu Tuki je u ime ‘Noći Bosne i Hercegovine’ dodijeljeno priznanje za „Istinskog Ambasadora Bosne i Hercegovine“ u svijetu spota!

Goste u Sali je jako dobro nasmijao naš poznati glumac i komičar Dragan Marinković Maca koji se publici obratio u dva dijela njegove najnovije „Stand-up Comedy“.

Vrhunski umjetnik na harmonici Elvedin Elo Muhić, predstavio se publici sa jednim od najpoznatijih svijetskih djela “Četiri godišnja doba” od Antonija Vivaldi.

Poslastica u muzičkom dijelu programa je došla od izvanredne Džejle Ramović koja je publiku očarala sa svojim izvanrednim glasovnim mogućnostima i njenim performansom na sceni.

Na kraju programa je Mirza Selimović, jako talentovan umjetnik, s nadzemaljskim glasovnim mogućnostima, doveo ‘Noć Bosne i Hercegovine’ do usijanja. I na kraju ostaju nam iskrene zahvale našim cijenjenim i uvaženim privrednicima i sponzorima, koji su nas kao i svake godine podržali i omogućili nam još jednu prelijepu ‘Noć Bosne i Hercegovine 2022’. I naravno sve ovo ne može da prođe bez naših voditelja – izvanrednih Mile Halavać, Ajle Muhić i Ammara Švrakića. Jedno veliko i ogromno Hvala upućujemo našem generalnom medijskom pokrovitelju Hayat TV, našim poslovnim partnerima Stadthalle Offenbach, kao i Business portalu Adresar.org. Vidimo se opet iduće godine na našoj i vašoj ‘Noći Bosne i Hercegovine 2023’! – poručili su organizatori večeri: SV BKC „Bosna i Hercegovina“ – Frankfurt, Kulturno umjetničko društvo “Zlatni Ljiljani” iz Mannheima, Bošnjačko kulturna zajednica “Behar” iz Gießena i Wetzlara, Kulturno-sportska zajednica “Bosna i Hercegovina 1994” iz Hanaua te Njemačko-bosansko-hercegovačko kulturno udruženje “Sevdah – Frankfurt na Majni”.

Preuzeto sa hayat.ba