Celjska grofica i njezino potomstvo

Piše: Saud Grabčanović

Biografija Katarine Kotromanić-grofice celjske

Katarina Kotromanić – grofica celjska, rođena je u Vranduku 1336. Godine, a umrla je u Celju 1396. godine. Ona je bila kćerka bosanskog vojvode Vladislava Kotromanića, brata bosanskog Bana Stjepana II. i Jelene Šubić – kneginje bribirske i bosanske. Katarina je patrilinearno bila potomak bosanske vladarske porodice Kotromanića, a njena majka je bila potomak hrvatske vladarske porodice Šubića. Majka njenog oca, Elizabeta (Jelisaveta) Nemanjić, bila je kćerka zbačenog srpskog kralja Dragutina iz dinastije Nemanjića, čija je majka bila potomak dinastije Anžuvinaca, porijeklom iz Napulja, i ugarske princeze Katarine Arpadović, čiji je otac bio mađarski kralj Ištvan V, a  majka je bila Elizabeta Kumanska- kćerka poglavara turskog plemena Kumana. (Vladimir Ćorović: Povijest srpskog naroda napisano 1941 izdano 1989 od BIGZ Beograd)

Katarina je bila mlađa sestra našeg prvog kralja Tvrtka. Ranije je postojala teorija po kojoj je princeza  Katarina bila kćerka bana Stjepana II. Kotromanića i njegove treće supruge banice Elizabete Pjast, kujavske princeze, što nije tačno. Ban Stjepan II. je sa Elizabetom Pjast imao ukupno četvoro djece, dvije kćerke i dva sina. Oba sina su mu umrla u dječačkoj dobi, dok su mu obije kćerke preživjele. Zbog smrti svojih sinova ban Stjepan nije imao muških potomaka koji bi ga naslijedili na prijestolu Bosne, pa ga je zato na tom mjestu naslijedio bratić Tvrtko. Starija Stjepanova kćerka je bila Elizabeta Bosanska koja se udala za ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca, koji je imao nadimak „Veliki“. Elizabeta je tom udajom postala kraljicom Ugarske, Češke, Slavonije i Hrvatske. Mlađa Stjepanova kćerka Marija von Bosnien udala se u Švabiju za grofa Ulricha V. od Helfenštajna. (O ovim dvjema bosanskim princezama  već ranije sam napisao posebne radove koji su objavljeni). Na osnovu gore izloženih činjenica moje je mišljenje da je Katarina Celjska, i to više nego sigurno, bila kćerka Stjepanovog brata Vladislava. Znači Katarina je bila sestra našeg prvog kralja Tvrtka, kao i bana Vuka. (Katarina of Bosnia, Genealogics – Leo van de Pas )

Postoje dokazi da je princeza Katarina boravila u Budimu zajedno sa rodicama Marijom i Elizabetom Kotromanić i to prije Elizabetine udaje za Ludovika I. Anužvinskog, mađarskog kralja. Katarinu je na dvor u Budimu uputio papski nuncije u Bosni, na čiji su prijedlog ranije tamo bile poslate njene rodice Elizabete i Marija. Ugarski kralj Ludovik u svojim poveljama spominje tri bosanske princeze koje borave na dvoru. Imena kasnije rođenih kćerki kraljice Elizabete nam jasno govore da su zajedno sa njom u Budimu boravile bosanske princeze Katarina i Marija.

U pisanim izvorima Katarina se prvi put spominje 1377. godine. Godine 1361, još za života grofa Ulriha I, udala se  za Hermana I i sljedeće godine rodila prvog od dvojice sinova, Hansa. Godine 1365. rodila je muževog nasljednika, budućeg grofa Hermana II. Katarinin sin Herman II. je bio otac Barbare Celjske, carice Svetog Rimskog Carstva, a preko nje je naša Bosanka Katarina postala pretkom svih današnjih evropskih kraljevskih porodica! Tako u venama svih današnjih evropskih kraljevskih dinastija teče malčice i bosanske plave krvi koja potiče od Kotromanića – naše kraljevske dinastije koja je odavno izumrla. (Povijest Hrvata, srednji vijek, str. 340.)

                                                           (Nastaviće se)