Mićo gujar, godinama spasava ljude!

Mićo Pantić iz Modrana kod Bijeljine već četrdesetak godina uspješno liječi ljude od zmijskog ujeda, a do sada je, tvrdi, spasio živote mnogih Bijeljinaca, Zvorničana, Ugljevičana…

Iako u bijeljinskom Domu zdravlja raspolažu sa serumom protiv zmijskog ujeda i uspješno zbrinjavaju pacijente koji im se jave zbog ujeda, najveći broj žitelja s područja Semberije i Majevice ide upravo kod Pantića, zvanog Mićo Gujar, u selo Modran, gdje živi okružen zmijama.

Neki mu ne vjeruju, dok su se neki uvjerili na sopstvenoj koži da Mićo uspješno spasava ljudske živote od zmijskog ujeda. Među takvima je i porodica Bojanić iz Ruhotine kod Bijeljine, koja je Mići doživotno zahvalna jer je on spasio život njihovog sina jedinca kojeg je ujela zmija.

Ističući da je “car zmija” i da razumije govor životinja, Mićo kaže da mu je tu moć prenio stric, od kojeg je naučio da pravi serum.

– “Od zmija pravim protivotrov. Ne smijem dati živi protivotrov nego pravim serum koji se nekada proizvodio u Zagrebu. Moje zmije mi kazuju, bez obzira na to da li je dan ili noć, kada je nekog ujela zmija. Ja imam dogovor sa šarkama i žutim zmijama”, priča Pantić, dodajući da je šarka najopasnija među svim zmijama.

Navodeći da mu svijet u potrazi za lijekom dolazi i u pola noći, Mićo kaže da je veoma bitno reagovati na vrijeme jer nakon ujeda zmije ostaju dva uboda blizu jedan drugom, manje od jednog centimetra i da se u sredini pojavljuje žutilo.

– “Neki to ne znaju, pa nakon nekoliko dana povraćanja, kada već nastupa koma, traže moju pomoć. Dolaze mi čak i doktori tražeći pomoć. Od ljekara očekujem da ne zadržavaju pacijenta i da ga pošalju meni ako ocijene da nekome ne mogu pomoći”, ističe Pantić.

Prisjećajući se raznih situacija tokom četrdesetogodišnjeg iskustva sa zmijama, kaže da je jednom prilikom jedva ostao živ kada ga je u Ugljevičkoj Obriježi, gdje je išao kako bi spasio jedno dijete, ujela zmija.

– “Mada u sebi imam otrova i pet kila, jer imam na desetine ujeda, tada sam u Ugljevičkoj Obriježi jedva ostao živ. Dva dana nisam vidio na oči, ali zmiju sam ubio, a dijete spasio”, rekao je on.

 

(rtvbn.com)