Ko politizira reviziju presude: Bojkot i ucjene prava na pravdu

Piše : Armin ALJOVIĆ

Odavno ništa nije tako uzburkalo ionako nemirnu bosanskohercegovačku javnost kao najava prijedloga za reviziju presude Bosne i Hercegovine, protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Rok za podnošenje tužbe ističe 27. februara. I kuka i motika se podigla protiv Bosne i Hercegovine. Posve pravno pitanje pretvorilo se u političko, čak i među nekim strankama koje se deklarišu kao probosanske. Građanskih boja.

Reviziji presude se protive u Beogradu. Ali daleko više u Banja Luci. Predstavnici bh. entiteta Republika Srpska najavljuju blokadu rada državnih insitucija. I taj scenario je već počeo. Milorad Dodik poziva da se predstavnici iz RS-a u potpunosti povuku iz državnih tijela. Kako stvari sada stoje, neće biti povlačenja, ali će biti blokada. Aleksandra Pandurević, šef Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine najavila je da će dolaziti u zgradu, ali neće ulaziti u salu za sjednice. To bi bila kao neka polovična blokada sa apsolutnim učincima. Večerajte mene ne čekajte.

Ovakav stav iz Banja Luke vjerovatno je jedinstven u cijelom svijetu. Nije poznato da je vlast jedne zemlje navijala za režim druge zemlje, a protiv vlastite države. Vlast iz Banja Luke navija za susjednu Srbiju, a plaću uredno primaju od svoje države. Do sada su u Srbiji imali samo nekretnine, i bankovne račune, a sada otvoreno rade protiv BiH za ciljeve političkog Beograda. Tako nisu svojevremeno mislili kada su naložili Srbiju, prešutno odobravajući tužbu pred ICJ-om u Hagu. Bila je to žestoka Karadžićeva osveta Miloševiću, ali i Srbiji.

Prijedlog za reviziju presude se pokušava prikazati kao napad Bošnjaka na Srbiju. Namjerno se prikriva činjenica da se radi o obračunu sa režimom koji nije donio dobro ni Bosni ni Srbiji. Da je pameti, svi bi žurili da se ovo pitanje riješi uz najveće poštivanje prava i morala, a ne bi bilo podmetanja nogu.

Međunarodni sud u Hagu je 2007. presudio na način da je Vojska i policija bh. entiteta Republika Srpska odgovorna za genocid u Srebrenici, a Srbija kažnjena jer je znala a nije spriječila genocid. Iako su prije deset godina uradili drugačije, vlasti RS-a su redovno deklarativno ponavljale da ne priznaju Tribunal, niti Međunarodni sud pravde u Hagu. Oni su za njih politički motivirani sudovi. Zanimljive su podudarnosti i paralele. Vlasti u RS-u se prema međunarodnim sudovima u Hagu jednako negatorski odnose kao i prema Ustavnom sudu i Sudu BiH u Sarajevu. Vjerovatno je riječ o izbjegavanju istine i pravde, koje su jedinstvene. Čudno je da se režim iz Republike Srpske toliko opire reviziji presude. Svako ko razmišlja racionalno tražio bi načine da skine hipoteku zločina sa sebe. Drugačije razmišljaju samo oni koji su svjesni grijeha.

 

(nap.ba)