Piše: Jusuf Trbić

Halabuka oko sutrašnjeg referenduma o 9. januaru nije mnogo utišala predizborne trube. Jer, izbori su, ipak, mnogo važniji. Bošnjaci Bijeljine i Janje, kao što je poznato, nastupaju s jedinstvenom listom od 33 kandidata, od kojih je 16 iz stranaka SDA, SBB i Stranke za BiH, a 17 su članovi svih bošnjačkih udruženja i organizacija. Sve je jasnije da će ovi izbori biti od ključne važnosti za budućnost svih nas, jer referendumom  počinje  otpakivanje Dejtonskog sporazuma, i krajnje je vrijeme da se i Bošnjaci probude i na izborima kažu šta žele. Kad je u pitanju Bijeljina, do sada se nisu pokazali kako treba. Dovoljno je pogledati brojke i procente.

14463136_10209445496427141_5922588924479866325_n      Prema posljednjem popisu, u bijeljinskoj opštini živi 13 hiljada Bošnjaka. Ako se tome dodaju i oni koji spadaju u nerezidentno stanovništvo, odnosno oni koji ne žive stalno tu, a imaju dokumente i mogu glasati, kao i dijaspora, može se pretpostaviti da ima oko 20 hiljada onih imaju pravo glasa. Na prošlim izborima je census za ulazak u Skupštinu bio nešto iznad 1.700 glasova. Ako od tih 20 hiljada ima, recimo, 15 hiljada punoljetnih, pa polovina izađe na glasanje, to su tri ili čak četiri odbornika. A mi smo u dva posljednja izborna ciklusa, po četiri godine, imali samo jednog Bošnjaka u skupštinskim klupama. U odnosu na ukupan broj odbornika – 31 – to je 3 posto, dok je procenat Bošnjaka u odnosu na 105 hiljada stanovnika bijeljinske opštine, čak i ako se u obzir uzmu samo oni koji ovdje žive – 13 posto. Na prošlim izborima u Bijeljini je glasalo samo 700 Bošnjaka ( od oko 6 hiljada), dok je u Janji taj broj bio veći od 1800.

Zašto bijeljinski Bošnjaci ne izlaze na izbore? Da li je u pitanju nedovoljna obrazovanost, da li im je toliko dobro da ne žele ništa da mijenjaju, da li misle da će im biti bolje ako nemaju svoje predstavnike u vlasti? Odgovor je teško naći. Ali je jedno sigurno : ako ovoga puta ostanemo bez svojih političkih predstavnika – neće biti ni nas.

Zar je teško razumjeti da se svi problemi danas mogu rješavati samo političkom borbom, na izborima, a da je ovo vrijeme odluke. Što reče mudri reis Kavazović : ili ćemo ginuti i bježati, ili ćemo na izborima obezbijediti ona prava koja nam pripadaju. Trećeg nema. A ovo je vrijeme odluke, kad slijedi ključna politička bitka za Bosnu i one koji je smatraju svojom domovinom. Od nas zavisi sve. Bošnjaci su danas snaga koju više niko ne može pobijediti, ukoliko oni ne pobijede sami sebe.

Naša jedinstvena bošnjačka lista SDA nastupa u ovom izbornom periodu korak po korak. Mi nemamo para za skupe bilborde, TV predstavljanja i reklame, a i da ih imamo, smatramo da bi bilo krajnje neumjesno  trošiti  na izbornu kampanju u ovom opštem siromaštvu i krizi. Mi idemo skromno, korak po korak, razgovaramo s ljudima, pozivamo, objašnjavamo. Sve ostalo je do njih. Bošnjaci moraju da se osvijeste i pogledaju oko sebe. Čini mi se da jačeg poziva za izlazak na izbore nema od ovoga što radi Dodikov režim, koji nam sprema i obećava propast već godinama, iz dana u dan. Referendum je samo vrhunac. Ako ih ne kaznimo na izborima, neće se zaustavititi, ići će sve dalje i dalje, dok ne nestane i Bosne i posljednjeg Bošnjaka. I to treba da se zna.

Sa konferencije za štampu, održane u petak, 23. septembra, upućeno je sljedeće saopštenje.

……………………….

              Pozivamo sve građane, a posebno Bošnjake, da izađu na izbore 2. oktobra i daju svoj glas za budućnost, za bolji život, za mir i evropsku Bosnu i Hercegovinu. Našim značajnijim učešćem u gradskoj vlasti daćemo snažan doprinos razvoju ovoga dijela naše države i pokazati šta želimo i koliko možemo. U uslovima burnih političkih previranja, kad Milorad Dodik, SNSD i njegovi poslušni partneri u vlasti, potpomognuti onima koji, po cijenu novog rata i novih tragedija, prizivaju i dalje Veliku Srbiju, prijete besmislenim referendumom i najavama otcjepljenja, u ovim danima važnim za sve nas, mi treba da odgovorimo dostojanstveno i mudro, masovnim izlaskom na izbore. To će biti najbolja poruka svima koji bude mržnju, razdor, diskriminaciju i podjele. Ovi izbori će odrediti naš put u budućnost, pod ovim komadom bosanskog neba i potvrditi da Bošnjaci više nikada i ni pred kim neće saginjati glavu.14449759_10209445572429041_825611648748814628_n

        U godinama koje su iza nas uspjeli smo, u saradnji s gradonačelnikom Mićom Mićiće, stvoriti u Semberiji ambijent za normalne međuetničke odnose i brži razvoj, važan za sve građane, i tim putem nastavljamo i nakon 2. oktobra. Bijeljina je u protekloj deceniji prešla put od političke crne rupe i opštine pod međunarodnim sankcijama, do opštine koja je uzor po dobrim međuetničkim odnosim i ubrzanom ekonomskom razvoju,  i nadamo se da će se tako i nastaviti.

     O tome ćemo odlučiti zajedno, 2. oktobra.

     Zajednička lista SDA nudi vam jedinstven spoj iskustva i mladosti, pameti i obrazovanja, one koji su se dokazali mnogo puta u borbi za narod i državu i one koji ovdje grade budućnost za sve nas.

     Glasajte za njih.

……………………..

razgovor sa gradjanima rz1

    Dan prije toga sastali smo se s grupom naših građana u bijeljinskoj Ulici Janka Veselinovića, u kući našeg aktiviste Muhidina Sejmenovića, a u petak uveče održan je veliki skup mladih u Zanatskom centru u Janji. Uvjerili smo se : interesovanje za izbore je sve veće. Očekujemo da će naša jedinstvena lista osvojiti dva ili tri odbornička mandata, a sve manje od toga bio bi poraz. Zato još jednom pozivamo sve : glasajte za sebe, za svoje potomstvo, za svoj zavičaj, za domovinu, za narod. Ako to ne učinimo sad, pitanje je hoćemo li ikad više imati još jednu ovakvu priliku.