Piše: Jusuf Trbić

            Na ulicama Janje ovih dana je velika gužva. Mnogo naših ljudi je došlo sa raznih strana svijeta, nakon što ih je pandemija mjesecima odvojila od njihovih kuća, porodica i prijatelja. Lijepo je ovih dana vidjeti tu živost i radost susreta na janjarskim ulicama. A tome se, na svoj način, pridružuju i već tradicionalne „Ljetne večeri“, koje se održavaju od 3. do 9. avgusta, i to već šesnaesti put.

Ovogodišnja manifestacija počinje velikim koncertom BKUD-a „Mula Alija Sadiković“ i gostiju na otvorenoj sceni Doma kulture. Naredne večeri, 4. avgusta, održaće se zanimljiva naučna tribina „ Bosanski jezik kroz istoriju“ . Predavač je prof. dr. Amira Tubić-Hasagić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Uz to će biti održana promopcija knjige Hazete Hamzić Salihović „ Ja zaboravit ne mogu“.

5.avgusta na redu je izuzetno zanimljiva medicinska tribina. Najprije će dr. Eldin Gradaščević održati predavanje na temu „Prva pomoć kod srčanog zastoja“, a zatim će biti održana promocija knjige čuvenog tuzlansklog i bijeljinskog hirurga prof. dr. Zije Rifatbegovića o doniranju i transplantaciji organa. Naslov knjige je „Donor i multivisceralna eksplantacija organa“ i knjiga je već doživjela izuzetnu pažnju u stručnim krugovima, ali i kod mnogobrojnih poštovalaca djela Zije Rifatbegovića.

Nakon toga, u petak je promocija knjige Seada Jusića „ Breza 94 – bužimska bosanska bitka“. A naredne večeri gostima će svoju novi knjigu „Bosanski visovi“ predstaviti janjarski hroničar Asim Osmanbašić. Uz njega, publici će svoje dugogodišnje stvaralaštvo predstaviti Šimo Ešić, čuveni dječiji pisac i izdavač iz Tuzle.

U nedelju 8. avgusta je poseban program. Najprije će na obali Drine biti održano svečano obilježavanje Dana mjesne zajednice Janja, sa početkom u 12 sati, a uveče je promocija tradicionalnih bosanskih jela, koja će na kraju biti pojedena. Gosti su prof. dr. Mithat Jašić, stručnjak za tehnologju hrane, prof. dr. Kadrija Hodžić, predsjednik Vlade Tuzlanskog kantona, i poznati novinar Halid Rifatbegović.

Posljednje veče rezervisano je za tribinu pod naslovom „Zdrava i njegovana kosa“, a predavač je Nihada Zvorničanin. Biće to promocija frizerskog zanata i proizvoda za njegu kose, uz druženje i podjelu prigodnih poklona. Sponzor tribine je RM-CO-MARKETING-ECHOS.

Početak svih manifestacija je u 20 sati.