Novinar i pisac iz Bijeljine koji je bio žrtva terora arkanovaca Jusuf Trbić ovih dana je u Sarajevu promovisao knjigu “Razaranje Bosne.” Prije sarajevske, knjiga je imala promociju u Tuzli, Zagrebu, Sarajevu, ali ne i u Bijeljini. Večeras je bio gost na face TV kod Senada Hadžifejzovića.

“Tokom rata sam se spasio čudom! Bijeljina je bila okupirana! SDS je imao sve! Glavni razlog što sam ostao živ je što sam bio novinar! Svi drugi koji su odvedeni kad i ja su pobijeni! Kada sam izašao nisam imao milimetra bijele kože na sebi!

Pušten sam zato što je tako naredio Arkan. Arkan je u Bjeljini bio potpuni autoritet”, kazao je između ostalog Trbić,

Kazao je i da je imao mnogo problema kada se vratio u Bjeljinu.

“Vratio sam se jer više nisam imao gdje da bježim. Vratio sam neograničenu vizu za Njemačku. Smatrao sam da nekome nešto dugujem. Bio sam žrtva”, istakao je Trbić.

Istakao je i da smo mi u BiH žrtve planske dogovorene etničke podjele.

“Mi smo žrtve nevjerovatne političke logike koja uništava Bosnu! Ona se čudimo zašto međunarodna zajednica neće da pomogne! Mi sami idemo naprijed, a okrenuti smo prošlosti! Mi sami podržavamo etničku podjelu! Nama treba neko ko će nas povesti prema Evropi! Došli smo do toga da smo pretvoreni u tri plemena! Čitav rat je bio dogovorena rabota!i”, govori Trbić, napominjući da su Bošnjaci sačuvali RS.

“Razaranje Bosne” je knjiga znanstveno-političkih eseja, danas je Trbić kazao za SB.

“Ne govori o ratnim zločinima. Govori o silama koje danas razaraju Bosnu. I u najvećem dijelu, o ulozi Bošnjaka u razaranju Bosne, bošnjačke politike i liderstva, bošnjačkih intelektualaca. Govori o nacionalizmu, politici identiteta, gluposti i primitivizmu kao temelju naše politike, neznanju, ropskom duhu, svojevrsnoj tiraniji, religijskom mišljenju, odnosno vladavini religije u današnjem društvu, kukavičluku intelektualaca. U najvećoj mjeri se odnosi na Bošnjake. Obrazloženje je prilično jednostavno, uznemirenje je izazvalo moje ime. Ja uporno radim to što se njima ne dopada”, kazao je Trbić.