blank

Nizom aktivnosti na njegovanju tradicije BZK Preporod obilježava važne jubileje

60

Bošnjačka zajednica kulture Preporod ovu godinu obilježava kao Dane BZK Preporod i Godinu Preporoda, odnosno nizom aktivnosti kojima se čuva i njeguje tradicija, artikuliraju najaktuelnija pitanja Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine, potiče jačanje Preporoda kao kulturne forme uozbiljenja bošnjačkog kreativnog duha.

Tim povodom danas je održana konferencija za medije na kojoj je predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić sa saradnicima ukazao na važnost te institucije, ali i aktivnosti koje će biti održane u 2020. godini.

– Bošnjačka zajednica kulture Preporod temeljna je i najstarija nacionalna kulturna ustanova Bošnjaka, a osnovan je pod imenom društva Gajret 20. februara 1903. godine, i taj dan obilježava se kao Dan Bošnjačke zajednice kulture Preporod. Jedan od osnivača i prvi predsjednik Gajreta kao pravnog prethodnika i preteče današnjeg Preporoda bio je dr. Safvet-beg Bašagić – podsjetio je Kodrić.

Uz Gajret, pravni prethodnik i preteča današnjeg Preporoda jeste i društvo Narodna uzdanica iz 1924. godine. Nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine, Gajret i Narodna uzdanica udružit će se i tako će nastati današnji Preporod, sa Zaimom Šarcem kao prvim predsjednikom, ali će njegov rad i djelovanje nove vlasti zabraniti već 1949. godine, što će potrajati sve do novijeg vremena.

Rad i djelovanje Bošnjačke zajednice kulture Preporod obnovljen je 1990. godine, prije tačno 30 godina kada je za prvog predsjednika obnovljenog Preporoda izabran rahmetli prof. dr. Muhsin Rizvić.

U razdoblju koje je uslijedilo, Preporod je pokrenuo, razvio i realizirao niz ključno važnih naučnih i kulturnih poduhvata te radio na afirmaciji i njegovanju bošnjačkog identiteta.

– Nastavljajući predano raditi na realizaciji započetih projekata poput edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga, ovu – 30. godišnjicu obnove svog rada i djelovanja Bošnjačka zajednica kulture Preporod obilježit će i posebnim programima i aktivnostima širom Bosne i Hercegovine i dijaspore u okvirima cjelogodišnje manifestacije Godina Preporoda – najavio je Kodrić.

Aktivnosti uključuju niz naučnih skupova, okruglih stolova, izložba Bošnjačke književnosti, svečana akademija promocija poštanske markice u čast Muniba Maglajlića i znamenitih Bošnjaka, izložba Mersada Berbera, promocija serijskih publikacija Godišnjak, Bosnian Studies i Radovi Instituta za bošnjačke studije.

Bit će održan i ramazanski koncert, izložba dječijih radova “BiH u riječi i slici”, promocija 13. kola edicije “Bošnjačka književnost u 100 slika”, Dani Derviša Sušića i Dani Muniba Maglajlića, folklornih smotri… U Godini Preporoda pokrenut će se i novi izdavački poduhvati, temeljno važni za bošnjački identitet, jezik i kulturu.

Dan BZK Preporod i Godina Preporoda realiziraju se pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

 

(faktor.ba)