Akademik Duraković o “Askerima”: Sumnjiv harf, mahrama, pismo…

Piše: Esad Duraković

U BiH i regiji i danas je u fokusu priča o video snimku udruženja Asker. Federalna uprava policije već je poduzela određene radnje u rasvjetljavanju cijele priče.Treći dan nakon što je medijsku prašinu podigao ovaj snimak – policijske agencije već su napravile prvi korak.

Enver Hebibović, predsjednik Udruge za razvoj fizičkih i pozitivnih moralnih osobina Asker u telefonskom razgovoru kratko nam je poručio da je cijeli dan bio na saslušanju u prostorijama FUP-a. Da se poduzimaju određene radnje, potvrđuje i prvi čovjek FUP-a Dragan Lukač.

“FUP u okviru svoje nadležnosti poduzima određene mjere, vezane za određene informacije koje su se pojavile u medijima, vezane za određene obuke, koje su se rade na prostoru Federacije BiH i u tom kontekstu jedan broj osoba je pozivan u FUP na razgovor u smislu rasvjetljavanja svih okolnosti u kojima se vrši takva obuka. Mi smo angažirani u kapacitetima da sva ta pitanja koja su se pojavila u medijima i koja su prisutana da rasvjetlimo i vidimo o čemu se radi i ima li tu kakve ozbiljnije pozadine i nakon okončanja svih provjera izvjestit ćemo javnost u odnosu na ono što se bude pojavilo kao sigurnosna prijetnja, kao moguće počinjenje bilo kojeg kaznenog djela”, ističe Dragan Lukač, ravnatelj FUP-a.

I državne policijske agencije trebale bi prema najavi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića ispitati i indikativne informacije o ljudima koji se nalaze na čelu ove organizacije, među ostalima i Nasera Orića. Sa sličnim informacijama raspolaže i prvi čovjek policije u RS-u.

“Postoji mnogo informacija o ljudima koji su pripadnici vehabijskoh pokreta i samim time dio su radikalnog sistema u BiH. Ako imate Nasera Orića u UO takve organizacije ovo je potpuna radikalizacija djece u duhovnom i vjerskom smislu i nemamo ništa protiv onih koji su pozvani za to vaspitanje, ali ovo je vaspitanje u vjerskom smislu radikalizacije budućnosti BiH”, tvrdi Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova RS-a.

Nakon prozivki i medijskog povezivanja, danas je progovorio i sam Naser Orić. Sve ove navode demantira i poručuje: Akademina Asker u kojoj je on predsjednik Upravnog odbora nikada nije zaživjela i da ta akademija – nema nikakve veze sa ovom udrugom.

“Ta udruga nema veze s tim teroristima, ni tim likovima s bradama. Organi sigurnosti nek rade svoj posao. To je ciljano bilo jer se moje ime našlo na tom papiru i to je ciljano da bi se skrenula pozornost od Srbske časti i srpske službe iz RS-a, jer od plana koji su imali ‘92. ne odustaju”, ocjenjuje Orić.

I dio lokalne političke zajednice je zabrinut. Iz HDZ-a 1990 traže žurnu istragu što se to događa u blizini općine Usora, te traže ostavku rukovoditelja u državnim obavještajno-sigurnosnim i policijskim strukturama na entitetskoj i županijskoj razini.

“Noramalno da su ljudi uznemirani kada se ovako desi. Što mi Hrvati Središnje Bosne možemo očekivati, nova protjerivanja, ubojstva iza ovih kampova. Mi nećemo šutjeti, tražit ćemo potporu Međunardone zajednice, događale su se takve strani ne možemo negirati, netko mora za ovo odgovarati, osobito za posljednice koje mogu iz ovoga proizići”,kaže Anto Bilić, potpredsjednik HDZ 1990.

Bombastični naslovi o kampu, djecu, terorizmu, vehabijama za akademika Esada Durakovića je samo pokušaj stvaranja ozračja u kontekstu islamofobije i u kojem se Bošnjaci u jednoj kampanji napada – žele predstaviti kao potecijalno opasnim i radikalnim. Sve ovo je kaže nastavka politike 90-ih.

“Cilj da se bošnjački muslimani legitimiraju kao politička meta u okvirima islamofobije da bi se osujetili i disreditirali. Proglašavanje Askera, dječijih igara ovoga kampa, van je pameti kao i Čovićevo proglašavanje kalifata u BiH”, smatra Duraković.

Profesor Duraković upozorava da je sve ovo nastavak politike iz 90-ih iz Hrvatske i Srbije kada se željelo predstaviti da se ratujući protiv muslimana u BiH staje na branik kršćanske Europe. Međutim današnji kontekst je nezgodan jer jača islamofobija.

“Identificirati ljude što nose brade na ideološkoj ili terorističkoj razini je van pameti, znači sumnjiv je harf, mahrama, arapsko pismo. Riječ je o bolesnom društvu koje sudi na osnovu izgleda ljudi”, navodi akademik.

U konkretnom slučaju Askeri, provjere policijsko sigurnosnih agencija pokazat će radi li se uistinu o treniranju djece za određene svrhe ili je u cijeloj priči obična dječija, pretvorena u pravu političku igru.

 

(Kliker.info)