U utorak 25. januara u Tuzli je održana promocija knjiga bijeljinskog BZK „Preporod“, pred brojnom publikom u Bosanskom kulturnom centru. Predstavljene su najprije dvije knjige štampane 2020. godine, koje nisu do sad promovisane zbog problema s pandemijom.

Roman „Bjegunci“ Zlatka Dukića govori o ljudima koji plastičnim operacijama mijenjaju svoj identitet, bježeći od nekoga ili nečega. Na kraju je teško odgonetnuti koje lice je pravo, a koje nije.

Knjiga pjesama Dragane Kurjaković „Ima jedan grad“ bolno je sjećanje na davne dane, na voljeni grad, na jedno toplije, vedrije vrijeme koje živi još samo u mašti. I podsjetnik na to da je život ipak samo ono što može da se sanja.

Knjiga znanstveno-političkih eseja Jusufa Trbića „Razaranje Bosne“ već je izazvala veliko interesovanje, jer na jasan i nesvakidašnji način govori o onome što uništava našu domovinu, od nacionalizma i politike identiteta, do etničke podjele koja je dovela do razvrstavanja građana na tri plemena i tri proklete avlije. Neznanje, glupost i primitivizam, kao koordinate djelovanja političkih elita, s jedne strane, a s druge tiranija površne religioznosti, nastavak agresije drugim sredstvima na Bosnu, izgubljenost onih koji bi morali braniti državu i njihova krivica za stanje u kojem se nalazimo, stanje besperspektivnosti i mraka, stanje duhovne i materijalne bijede, kao izvora poslušničkog mentaliteta – to su slike naše stvarnosti koja postaje sve crnja. Knjiga je analiza, ali  i intelektualna provokacija i poziv na buđenje, jer nema više vremena za guranje glave u pijesak.

Promotori – književnik Šimo Ešić i prof. dr. Kadrija Hodžić su istakli da je „Razaranje Bosne“ jedna od najznačajnijih knjiga u posljednje vrijeme i vrijedan doprinos kritičkoj misli u situaciji kad se nešto mora učiniti za spas države.

Sljedeća promocija ovih knjiga održaće se u Bijeljini 31. Januara u Centru za kulturu.