Sofka Nikolić, prva estradna zvezda Jugoslavije: U Beogradu lumpovala, u Bijeljini tugovala

Pre 100 godina je u Mostaru pevala „na uvce“ Aleksi Šantiću njegovu „Eminu“. Pre 90 godina je bila kraljica Skadarlije i prva žena u Evropi koja je osvojila „zlatnu potkovicu“ za 100.000 prodatih gramofonskih ploča. Pre 40 godina je sahranjena je u Bijeljini, gradu u kojem nikad nije zapevala.

Njeno ime je Sofka Nikolić.

Njena blistava karijera, tokom koje je harala pozornicama od Berlina i Pariza do Njujurka, potrajala je svega petanesak godina. Nakon smrti ćerke decenijama je živela u Bijeljini, usamljena, u siromaštvu i neprebolnoj tuzi, piše Srpskainfo.

Bijeljinci nisu zaboravili staru damu.

Na slavnu, neponovljivu, izuzetnu Sofku, danas u Bijeljini podseća jedan mural i nekoliko ploča: posmrtna ploča na gradskom groblju u Pučilama, plava ploča sa imenom ulice koja je po njoj nazvana i pet gramofoskih ploča iz tridesetih godina prošlog veka, pohranjenih u Muzeju Semberije.

Kada je i kako kraljica Skadarlije i zvezda evropske estrade između dva svetska rata postala građanka Bijeljine?

Neki su njenu biografiju opisivali rečima „od vašarskog blata, do holivudskog sjaja“. A moglo bi se dodati i „od sjaja evropskih pozornica do tuge u semberskom sokaku.“

– Mnogo je toga i danas u biografiji ove iuzetne žene obavijeno velom tajne. Moglo bi se sve to istražiti, ali za to je potrebno, možda i godinama, isčitavati arhivsku građu i stare novine – kaže Tanja Lazić, dokumentaristkinja i muzejska savetnica u Muzeju Semberije.

Tanja Lazić
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ / RAS SRBIJA Tanja Lazić

Tanja je i autorka knjige „Žene u istoriji Semberije“, u kojoj je jedan tekst posvećen Sofki Nikolić. Seća se, kaže, junakinje svoje priče. Sretala ju je na ulici, dok je bila tinejdžerka.

– Bila je tiha, nenametljiva. Obično je nosila šešir, najčešće beli, čipkani, i tamne naočari, sa kojima je pomalo podsećala na Sofiju Loren – priča Tanja, priznajući da u mladosti nije bila svesna kakva je zvezda Sofka nekad bila.

Tek kasnije je saznala detalje iz njene biografije, zahvaljujući pre svega bijelinskom publicisti Petru Iliću, koji je drugovao sa Sofkom u njenim bijeljinskim danima.

Sofka je rođena 1907. u selu Tabanovići kod Šapca, u porodici muzikanata, poreklom iz Rumunije. Već sa 14 godina počela je nastupati na vašarima. Prve značajnije javne nastupe imala je u Zvorniku i već tada se o njoj pisalo: „Ni mlađe pevačice, ni lepšeg glasa, ni većeg talenta.“

Sofka Nikolić
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ / RAS SRBIJA Sofka Nikolić

Potom odlazi u Mostar, gde su se radnje zatvarale i ćaršija zamirala od sevdaha, kad Sofka zapeva. Slušali su je zadivljeno i Aleksa Šantić i Svetozar Ćorović i Osman Đikić.

Nakon Mostara i u Sarajevu je, kako se pisalo i pričalo, „punila kafane i praznila novčanike“.

Ali, vrhunac popularnosti i slave dosegla je u Beogradu, gde su se u njene obožavaoce i prijatelje upisali i čuveni književnici i glumci Branislav Nušić, Tin Ujević, Žanka Stokić, Dobrica Milutinović. To je birano društvo strpljivo čekalo da Sofka završi nastup, da bi se sa njom družili do zore, najčešće u „Tri šešira“.

Krajem dvadesetih godina prošlog veka, u vreme kada je radio bio moćniji nego što su danas televizija i Instagram zajedno, Radio Beograd je direktno prenosio njene kafanske nastupe. Bili su popularniji od prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Jugoslavije.

Jer, kad Sofka zapeva „Cojle, Manojle“ i udari u svoj def, konobari stanu i sve utihne. A muškarci? Ah, muškarci. Nije Sofka bila samo pevačica bujnog temepramenta i istančajne osećanosti, nego i lepotica, zbog koje su mnogi gubili i pamet i bogatstvo.

– Gazde su plaćale dukatima, da piju vino iz njene cipelice – zapisano je u prestolničkim novinama iz tog doba.

Sofka Nikolić
FOTO: PEDJALOPANDIC / WIKIPEDIA Sofka Nikolić

Sofka je svojom harizmom promenila odnos prema narodnoj muzici i kafanskim pevačicama. U vreme kada su jedino operske pevačice bile prave dive, Sofka je postala prva estradna zvezda u Kraljevini Jugoslaviji.

Živela je, kako se tada govorilo, na visokoj nozi. Štampa ju je pratila na svakom koraku, izveštavajući o njenim nastupima i turnejama, ali i o detaljima iz privatnog života. Živela u Krunskoj ulici, u raskošnoj vili, gde su kućne pomoćnice, uz ostale poslove, imale zadatak i da „rasteruju nasrtljive obožavaoce“.

Iz Beograda se vinula u Evropu. Imala je samo 19 godina kada je u Berlinu snimila prvu gramofonsku ploču sa hitovima „Kolika je Jahorina planina“ i „Kad bi znala dilber Stano“. I postigla nezapamćen uspeh. Snimila je, u Beogradu i evropskim metropolama, više od 100 gramofonskih ploča.

Nastupala je u pariskoj „Olimpiji“, pa Madridu, Pragu, Beču, Budimpešti, Sofiji, Rimu, Mrseju i – Njujorku.

Ali, njena blistava karijera naglo je okonačana, kada je imala samo 32 godine i bila na vrhuncu slave.

Sofka Nikolić
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ / RAS SRBIJA Sofka Nikolić

Te 1939. Sofkina ćerka jedinica, Marica Mariola Nikolić, umrla je od tuberkuloze, u 17. godini. Neutešna majka je istog časa – zaćutala. Utihnuo je njen čarobni glas i njen def. Sofka pevačica više nije postojala. Sofka, neutešna majka, posvetila je ostatak života tugovanju za umrlim detetom.

Preselila se u Bijeljinu, gde su živeli neki članovi njene porodice, sa kojima je bila bliska. Balsamovala telo svoje ćerke i sahranila ga u kapelici, koju je podigla na bijeljinskom groblju Pučile.

Nakon preseljenja u Bijeljinu, nastupila je još samo nekoliko puta. Jedan od tih nastupa dogodio se 1968. godine, kada je Televizija Beograd, današnji RTS, snimala dokumentarnu emisiju o Sofkinom životu i karijeri.

– Snimala sam, nastupala, putovala, radila od jutra do sutra. Možda sam i zbog toga izgubila svoje dete, što nisam bila kao druge majke, nego sam morala da je ostavljam drugim ženama – rekla je Sofka u toj emisiji.

Uz tešku tugu, satirao ju je i prikriveni osećaj krivice, iako je pre Drugog svetskog rata tuberkuloza bila takoreći neizlečiva bolest.

Nakon što se povukla sa scene, izbegavala je i novinare. Smatrala je da nema šta da im kaže.

– Pesma je da se peva, tuga je da se tuguje. Tuga se ne može objasniti, ispričati, kao ni pesma – rekla je Sofka u jednom od retkih intervjua.

U Bijeljini je živela skromno, penzionerski, čak i u oskudici. Tanja Lazić navodi da je tokom Drugog svetskog rata, skrhana bolom, Sofka ostala bez imovine.

Da je tako, nekadašnja kraljica Skadarlije je i sama potvrdila, u jednom od svojih poslednjih intervjua objavljenih početkom sedamdesetih.

– Da li da idem u Beograd? Imam jednu sobicu na Starom sajmištu, dao mi ju je Branko Pešić (gradonačelnik Beograda), u zamenu za moja imanja koja sam nekad tamo imala. Čini mi se da tamo imam prijatelje, ali mogla bih da se razočaram, da tamo budem još usamljenija – rekla je Sofka beogradskom novinaru Radovanu Tomaševiću.

U tom intervjuu Sofka otkriva još nešto: da u Bijeljinu nije došla 1939. godine, nego nešto kasnije.

Sofka Nikolić
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ / RAS SRBIJA Sofka Nikolić

Ćerku je, kako je navela, prvo sahrnaila na Novom groblju u Beogradu, gde je podigla kapelu za svoju jedinicu i gde je provodila dane i noći, pa su je „grobljanski čuvari često nalazili smrznutu i zavijanu“.

Navodno, uplašena pričama da se u Beogradu zapuštaju grobnice, koje nema ko da održava, preselila se u Bijeljinu.

Tu je podigla kapelicu na grbolju Pučile i u nju prenela balsamovano telo svoje Mariole.

Tek, činjenica je da je dugo živela u jednom sokaku u centru Bijeljine, nedaleko od gradskog bioskopa. Njeno je dvorište, svedoče stare komšije, bilo tiho, puno cveća. Imala je u tom dvorištu i jedan dud i starinsku zelenu pumpu za vodu.

Seća se toga i Vesna Topčić (59), koja se kao devojčica igrala u dvorištu ostarele pevačice.

– Bila je dobra, draga žena. Imala je dud pored kuće, mi deca smo dolazli da beremo dud i igramo se u dvorištu. Igrali smo se i sa njenim macama, imala ih je nekoliko. Nikad nas nije terala, nismo joj smetali, volela je decu – priča Vesna.

Ovaj tihi, idilični sokak, u koji se lako zaluta, ali je iz njega teško izbasati, danas se zove Ulica Sofke Nikolić. Ali Sofkine kuće na broju 16 već odavno nema. Na mestu gde su bili cvetnjaci i dud, danas je velika porodična vila, a na placu pred nje gradi se zgrada.

Ulicom Sofke Nikolić prolaze neki novi klinci, zgledani u mobilne telefone. A na ulazu u ovu jednosmernu uličicu, na pročelju bioskopa, pre tri godine je oslikan mural sa Sofkinim likom. Sofku je ovekovečio bijeljinski umetnik Danijel Vujanović.

Ulica Sofke Nikolić
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ / RAS SRBIJA Ulica Sofke Nikolić

Kada je umrla, u julu 1982. godine, bijeljinski novinar Jusuf Trbić je u Semberskim novinama objavio tekst kojim se, u ime sugrađana, oprostio od čuvene pevačice, koju je, kako navodi, „poznavao i poštovao“. Ispostavilo se da je to bio jedini nekrolog posvećen Sofki Nikolić, u celoj tadašnjoj Jugosalviji.

Pisao je o Sofki, emotivno i nadahnuto, i bijeljinski novinar Tihomir Nestorović, koji je sačuvao i njenu poslednju fotografiju, snimljenu pred njen odlazak u starački dom u Banji Koviljači, gde je poživela poslednje mesece života. U toj banji je, u bolnici, 1939. umrla i njena ćerka.

Sofka je sahranjena u kapelici na groblju Pučile, pored voljene i nikad prežaljene ćerke. Kapelica je prilično oronula i zapuštena, ali Bijeljinci se zalažu za njenu obnovu. Nije red, kažu, da kapelica propada, samo zato što Sofka nema potomaka. Ipak je to spomenik njihovoj dragoj sugrađanki.

Biće da je grad u kojem nikad nije zapevala poštuje i pamti sa više pijeteta, nego prestolnica koja ju je krunisala kao kraljicu Skadarlije.

Sofka, koja se devojački prezivala Vasiljević, udala se još kao devojčica za izvjesnog Iliju Markovića, ali taj brak nije dugo potrajao.

Potom se udala za Paju Nikolića, čuvenog primaša i šefa velikog orkestra sa 25 svirača, koji su Sofku pratili na njenim nastupima.

Sa njim je stekla i ćerku jedinicu Mariolu. Njegovo je prezime zadržala do kraja života, mada je kasnije, u poznijim godinama, dok je živela u Bijeljni, bila u braku ili u partnerstvu sa bivšim veletrgovcem Radom Lazarevićem.

Sofkina prijateljica Žozefina Beker

Sofka je imala mnogo slavnih prijatelja, a 1927. je njena prijateljica postala i čuvena pevačica i plesačica Džozefina Beker.

Džozefina je te godine gostovala u Beogradu, a Sofka u Zagrebu, pa je slavna Crna perla otputovala u Zagreb, samo da čuje srpsku pevačicu o kojoj je mnogo čitala. Iako nije razumela reči, oduševilo ju je Sofkina pesma puna emocija, pa su se dve pevačice upoznale i sprijateljile.

Polednji put su se srele 1968., kada je Žozefina ponovo gostovala u Beogradu. Sofka je došla autobusom iz Bijeljine, da vidi staru drugaricu. Susret dve vremešne dame nakon 41 godinu je bio dirljiv, a Žozefina je rekla da joj je to „najlepši poklon“.

Dok je bila na vrhuncu slave Sofka Nikolić je često učestvovala u humanitarnim akcijama u Beogradu, ali i širom Evrope. Najviše je pomagala pevačice, muzičare i konobare, koji bi ostali bez posla.

I u poznim godinama je pokušala da organizuje humanitarni koncert, kako bi pomogla Džozefini Beker, koja je imala 12 usvojene dece, ali se niko od muzičara nije odazvao na Sofkin apel.

(blic.rs)