Suverenitet BiH se ruši HDZ-ovim Izbornim zakonom, politički amateri iz Sarajeva podijelit će državu

Piše: Ernad Metaj


Nastavljaju se napadi na suverenitet BiH što je opasna igra koja u sebi nosi mogućnost tragičnih posljedica poput izbijanja sukoba. Nakon odluka o prenosu nadležnosti u NSRS koje su predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koštale sankcija sada se u te svrhe pokušavaju iskoristiti izmjene Izbornog zakona BiH. U te svrhe HDZ sada koristi HNS preko kojeg se plasira neosnovana teza o hrvatskom narodu kao nosiocu suvereniteta. Time se potpuno urušava unutrašnja suverenost, što će u konačnici biti ključni adut i za razbijanje krhkog vanjskog suvereniteta.

Nažalost pokazalo se kako je to prilika da ispod skuta HDZ-a konačno malo glavu promoli potpuno marginalizirana i nerelevantna opozicija hrvatskih stranaka. Tako predsjednik Hrvatske demokratske unije Miro Grabovac Titan pristaje biti novi megafon predsjednika HDZ -a Dragana Čovića koji je dokazao spremnost da blokira državu ako mu se ne nacrta mjesto u Predsjedništvu BiH. Do jučer, a i ubuduće Čoviću nebitan politički anonimus mu ispunjava želje javno zagovarajući bojkot izbora ako ne bude usvojen prijedlog hrvatske strane.

Praktično HNS potvrđuje da u vezi zahtjeva HDZ -a nema pregovora. Uzmi, ili ostavi! Uzmemo li etimološko značenje riječi suverenitet onda nam iz HDZ -a uz podršku hrvatskih političkih marginalaca nameće tezu o hrvatskom narodu kao apsolutnoj veličini koja ima autoritet nad svime. U ovom slučaju narod se postavlja iznad države kao nosioca suvereniteta, odnosno vrši dalja diskriminacija ostatka njenih građana kao suverena na teritoriju koji država zaokružuje.

Princip suverenosti naroda je samo nastavak davno utemeljene politike koja susjednim državama otvara mogućnost da se upliću u unutarnje stvari u BiH. Ustvari, osporavanje državnog suvereniteta je ništa drugo nego svođenje BiH na „plemenske zajednice“ tako što se kroz zloupotrebu konstitutivnosti održava etnička superiornost na određenim dijelovima teritorije BiH kao podloga za konačni čin podjele države Bosne prema etničko-religijskim principima i ratnim dostignućima. Nije tajna da bi Izborni zakon BiH po volji HDZ-a samo formalizirao treći entitet čime bi se dodatno ojačao separatizam koji javno zagovara Milorad Dodik.

Za konačnu podjelu BiH politikama HDZ-a i SNSD-a su potrebni jataci koji sanjaju suverenitet Bošnjaka na određenom dijelu teritorija. Za sada im se nespretno nudio lider SDA Bakir Izetbegović kojeg iz pozadine ohrabruju lideri SBB-a i NIP-a da ispuni želje Dragana Čovića nadajući se kako će svu krivicu prebaciti ipak na SDA. U tome im svakako može pomoći i političko naslijeđe u degradaciji nekadašnje Republike BiH svodeći je tek na izraz dogovorenih etničkih volja.

–    Kolosalna kritika zbog tako proizvedene države ide onim politikama koje su svoje pristajanje na nasilno proizvedeni etnicitet kao krajnji politički suverenitet, pravdali objektivnim stanjem na terenu rata, koje je, navodno, zahtijevalo punu priznatost unutrašnjih pobunjenika protiv Bosne i Hercegovine. Sve do pristajanja da jedna niža upravna jedinica – entitet – dobije republikansku atribuciju, dok je država gubi! Veličanstveno. Šuster mat. Samoubistvo iz zasjede. Tako je mali Đokica, da ne kažem mali Alija, zamišljao državu i ostavio nasljednike isto tako skučenog pogleda na svijet, napisao je profesor Nerzuk Ćurak.

Pristajanje da se opet izađe u susret HDZ -u je put da se konstitutivnost koja je zakočila državu pretvori u priželjkivani suverenitet naroda kao sredstva za legalizaciju ratom ostvarenih ciljeva. U tom pravcu idu i Milanovićeva podrška RS -u kao uvertira za budući zahtjev HNS da se rehabilitira nikada do kraja ugašena paradržavna tvorevina Herceg Bosna.

Ne smije nikome kome je stalo do suvereniteta BiH postati normalno da predsjednik Srbije koji nikada ne spominje taj isti suverenitet diktira ponašanje srpskih predstavnika u vlasti BiH. Nije i ne može biti normalno da Hrvatska određuje izborna pravila u BiH. Uporno negiranje legitimiteta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšiča od strane političkih predstavnika Hrvata nije ništa drugo nego napad na suverenost BiH kroz nastavak oduzimanja prava svakog stanovnika BiH da bira i da bude biran. Uklanjanjem Komšića praktično se ubija nada u sposobnost bosanskohercegovačkog društva da jednog dana do kraja prigrli civilizacijske vrijednosti modernih demokratija koje će BiH omogućiti da bude više od ničega.

Bosna i Hercegovina nije uspjela da stvori nacionalni osjećaj svih njenih građana. Ali to ne znači da tri miliona Turaka u Njemačkoj može da odvoji dio države i napravi svoj entitet. Suverenitet i integritet pripada državi a ne narodima.

Cilj lažnih narodnih patriota koji se kriju iza konstitutivnosti naroda nije ništa drugo nego zaštiti stečeno bogatstvo kroz onemogućavanje stvarnog ustavno – pravnog identiteta BiH što pojedince izdiže iznad zakona. Oni su praktično gospodari života i smrti. Pokazali su nam to državni premijer i ministri odnosom prema nabavci vakcina. Potvrdili odlukom da zdravstvene institucije koje grcaju u dugovima s državnog nivoa ostanu bez 30 miliona maraka. Dokazuju nam to nikad rasvijetljena ubistva mladića u Banjaluci i Sarajevu.

(nap.ba)