Nalogodavci zločina nad Davorom Dragičevićem su Dodik, Lukač i ostali

Piše: Srđan Šušnica

Naci režim RS-a je za nelegalni i kriminalni napad na Davora, Suzanu, aktiviste Pravde za Davida, poslanike, za pravno i faktičko nasilje nad građanima Banja Luke koristio odred jedinice za podršku PU Doboj. Po najboljoj diktatorskoj recepturi, bivši drugovi iz CK-a i RDB-a, sa članskim karticama SNSD-a i Obrenovog SDS-a, u crveno-crnoj koaliciji sa mrkonjičanskim Tegeltijinim četnicima su na Banjalučane poslali Dobojlije.

Nalogodavci i arhitekti današnjeg zločina su Dodik, Tegeltija, Lukač i Nedeljko Kesić, ratni šef banjalučkog centra RDB-a (uz asistiranje tzv. Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS), a izvođači su, između ostalih po hijerarhijskoj liniji, i Boro Šarić (pulen Tegeltije i Kesića) načelnik Uprave za OBL u MUP-u RS i Dmitar Vračar, načelnik PU Doboj, koji je po naređenju s vrha poslao JzP u Banja Luku. Šarić je prije više od mjesec dana dobio i izvršio naredbu režima da formira grupu od 15-tak provjerenih inspektora Uprave za OBL koji su ideloški i partijski lojalni SNSD-u i režimu koja će u najstrožoj tajnosti da prati i obrađuje Davora i Pravdu za Davida, da priprema ovaj kriminalni čin prebijanja, hapšenja nedužnih građana i aktivista.

Otkud uprava koja se bavi obezbjeđivanjem ličnosti i objekata da se bavi operativnim radnjama van funkcionalnog mandata uprave?Otkud da se Šarić kao načelnik te uprave bavi poslovima van strogo propisanog mandata te uprave? Pa zato jer vrh policije više nema povjerenja u inspektore drugih uprava, pogotovo one koji nisu članovi i simpatizeri SNSD-a i Dodika i one koji su iz Banja Luke. Ali zato Dodikov režim ima povjerenja u mrkonjički klan i Boru Šarića, baš kao što je nekada Karadžićev režim imao povjerenja u Nedeljka Kesića. Dmitar Vračar je bio bliski saradnik Bore Šarića u Upravi za OBL a zbog svoje lojalnosti za nagradu je dobio mjesto načelnika PU Doboj. Zato su odabrali da u nasilju odlučnu ulogu ima JzP iz Doboja.

Ovim nasiljem, tobož policijskim postupanjem, prekršene su sve policijske, krim-operativne i pravosudne procedure i pravila upotrebe policije i sredstava prinude. MUP RS je u rukama narkokartela i policijske hunte koja se odavno otela svakoj kontroli.

Ova tvorevina se nije puno odmakla od svoje pučističke, zločinačke i kriminalne funkcije slugana zločinačkom režimu, ratnim zločincima i profiterima u ratu 90-ih. Razlika je samo što danas prebija, ubija, hapsi i progoni Srbe, jer je nesrbe dobrano istrijebila iz Banja Luke i okoline.

Poslije ovog nasilja i divljanja režima u RS, visoki predstavnik i OHR bi bez odlaganja morali smijeniti Lukača, direktora policije RS Ćuluma, načelnike svih uprava, te ukinuti antidejtonsko tijelo koje se naziva „Savjet za zaštitu ustavnog poretka“. A zatim bi bez odlaganja trebali donijeti zakon o policiji na državnom nivou kojom bi se provela reforma policije koja od 2005. stoji u ladici.

Da se ta reforma desila, danas MUP RS-a ne bi bio utočište mafije i narkokartela niti oslonac jednom kriminalnom režimu. A ovakvo nasilje se ne bi moglo desiti.

 

(nap.ba)